Zoek binnen projecten
Vul hieronder uw zoekterm in:
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
  • Gemeentehuis Bronckhorst

    Hengelo
Hengelo, Nederland

Gemeentehuis Bronckhorst

Omschrijving

De gemeente Bronckhorst heeft gekozen voor een uniek nieuw gemeentehuis (7.573 m²), ontworpen door Atelier Pro. Het gebouw is uniek in Nederland vanwege het zoveel mogelijk realiseren van een passief gebouw, hier Dubo ++ genoemd. De techniek van passief bouwen, afkomstig uit Duitsland, staat garant voor een energiebesparing van meer dan 50 % ten opzichte van de wettelijke eis conform Bouwbesluit.

De locatie van het nieuw te bouwen gemeentehuis bevindt zich aan de rand van Hengelo (Gld), één van 43 dorpen en buurtschappen waaruit de gemeente Bronckhorst bestaat.
In het weidelandschap staan twee geknikte volumes die verbonden door een licht atrium het gemeentehuis vormen. De vleugels zijn van ongelijke hoogte en de daken lopen flauw hellend op. Een groot raam markeert de raadzaal zodat de vergaderactiviteiten van de raad duidelijk zichtbaar zijn vanaf de Rondweg.

Opdracht

Het gebouw is laagdrempelig en publieksvriendelijk. Ook is speciaal aandacht besteed aan prettige werkomstandigheden voor de werknemers. De opdracht aan de architect was te zorgen voor een flexibel, multifunctioneel gebouw, dat openheid uitstraalt en moest passen in de ruimtelijke omgeving. Het gebouw moest mee kunnen groeien met organisatieontwikkelingen, maar moest ook kostenbewust en onderhoudsarm worden. Door de langgerekte vorm van het gebouw is het eenvoudig in de toekomst uit te breiden, hetgeen natuurlijk de levensduur van het gebouw verlengd en tevens de duurzaamheid van het gebouw vergroot.

De opdrachtgever wilde een flexibel werkplekconcept, met een diversiteit aan werk- en overlegplekken. Het bestaat hoofdzakelijk uit persoonsgebonden werkplekken binnen verschillende domeinen. Daarnaast zijn er losse, flexibele units geplaatst (concentratieplekken en communicatieplekken), afhankelijk van de wensen van de desbetreffende afdelingen.

Oplossingen

Het gebouw is efficiënt en met een scherp budget gebouwd, heeft prefab gevels en kanaalplaatvloeren, met enkele grote overspanningen, bijvoorbeeld bij de raadszaal. Constructief interessant zijn ook de diverse vides en luchtbruggen, die voor de licht en ruimtelijkheid zorgen, alsmede wanden met een ingebouwd vakwerk ten behoeve van uitkragingen.

Met de principes van passief bouwen is het met dit ontwerp mogelijk een EPQ van 0,36 te halen. Dit betekent een energiegebruik van slechts 36 % ten opzichte van de norm volgens het bouwbesluit ten tijde van de ingebruikname, eind 2009. Het gebouw kreeg eveneens het hoogst haalbare Green Calc A+ label. Een voorbeeld van een ingreep ten behoeve van passief bouwen, zijn de luiken rondom het gebouw. De luiken houden zonnewarmte buiten waardoor het gebouw overdag niet opwarmt, maar wat vernieuwend is dat de luiken ’s nachts kunnen sluiten en daardoor warmte binnen het gebouw vasthouden. De luiken zijn tevens kunstwerk:  kunstenaar Jaap Drupsteen heeft aan de binnen- en buitenzijde een reliëf aangebracht van verschillende nieuwe en historische afbeeldingen.
Een ander voorbeeld is de CO2 gestuurde ventilatie, die nooit verder terug gaat dan tot éénderde van het minimum.

Samengevat:

  • Energieverbruik 36 % van de VNG-norm
  • Duurzame opwekking energie door warmte-koude-opslag en zonnecellen
  • Extra isolerende, elektrisch aangestuurde luiken voor alle ramen
  • Hoogwaardige spouwisolatie (PIR)
  • Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning met zeer hoog rendement (95 %)
  • Luchtverversing op basis van aanwezigheid (emissiemeting)
  • Energiezuinig verlichtingsconcept
  • Hoge isolerende waarde gevelelementen
  • Isolatiewaarde gevel Rc 6,5 m² K/W

Projectdetails

  • Project
    Gemeentehuis Bronckhorst
  • Oppervlakte
    7.573 m² 
  • Ontwerp-oplevering
  • Locatie
    Hengelo, Nederland
  • Projectpartners
    Architect: Atelier Pro
  • Opdrachtgever:
    Gemeente Hengelo
  • Biijzonderheden
     
The Interior

Elegantly Furnished Apartments With a Clean, Modern Style

  • Kitchen
  • Bathroom
  • Livingroom
  • Bedroom
  • Fully Equipped Kitchen

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
  • High-end Bathroom

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Beton
    • Material Wall
  • Our Living Room Is Equipped With “Smart Home”

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Wood
  • Modern and Contemporary Bed Room Design

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
Neighborhood

Explore the Best Possibilities Your Future Address Offers

Rothling Bridge

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Town Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Skyline Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Concert Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Rothling Bridge

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Town Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Skyline Bar

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Concert Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Within Walking Distance

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Supermarket

    2 Minutes
  • Bakery

    1 Minutes
  • Oxford Station

    7 Minutes
  • Pharmacy

    5 Minutes

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Contactgegevens


abtWassenaar
Inventief met techniek

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.abtwassenaar.nl

Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.