- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Huisvesting VRIJDAG St Jansstraat

10 juni 2022

(VER)NIEUWBOUW IN BINNENSTAD

De bouw van het pand van VRIJDAG, aan de Sint Jansstraat/Nieuwe Markt in Groningen, is eén van de grootste (ver)nieuwbouwprojecten in de Groningse binnenstad voor de komende jaren. Opdrachtgever is Gemeente Groningen Vastgoedbedrijf. Het ontwerp wordt gemaakt door de Amsterdamse architecten­combinatie NEXT/Koschuch. Als alles meezit, kan kunstencentrum VRIJDAG eind 2024 in z’n nieuwe onderkomen aan de Sint Jansstraat trekken. Het moet een open, uitnodigende plek worden met alle kunstdisciplines bij elkaar, zoals het centrum al jaren wil.

De nieuwbouw bestaat uit een aantal deelontwerpen die samen met de rijksmonumenten ter plaatse een geheel opleveren dat zich op een aantrekkelijke manier voegt in de directe omgeving. Wanneer het technisch ontwerp klaar is volgen aanbesteding en bouw. In de zomer van 2025 volgt dan ingebruikname.

VRIJDAG

De nieuwbouw voor VRIJDAG biedt straks ruimte aan een veelheid aan cursussen op het gebied van muziek, theater en beeldende kunst en bevat een theaterzaal en een concertzaal die toegerust zullen zijn voor gebruik door amateurkunstenaars. De nieuwbouw biedt niet alleen plaats aan de activiteiten die VRIJDAG momenteel organiseert aan de Sint Jansstraat; ook de activiteiten van VRIJDAG op de locaties Walstraat en Noorderbuitensingel zullen verplaatst worden naar de nieuwbouw.

DE UITDAGING

De nieuwbouw biedt onderdak aan een breed scala van activiteiten van beeldhouwen en houtbewerking tot slagwerk en klassieke concerten. Daardoor worden er hoge eisen gesteld aan het ontwerp zoals geluidwerende voorzieningen. Vanwege gelijktijdigheid van de activiteiten worden een aantal ruimten uitgevoerd als doos-in-doos constructies. De compacte bouwkavel waarbij gebouwd moet worden tussen en tegen bestaande panden en monumenten vormt een uitdaging voor het constructief ontwerp. Door middel van een heldere structuur in het constructieve skelet bieden we hiervoor alle mogelijkheden.

CONSTRUCTIEVE ADVISERING

abtWassenaar is verantwoordelijk voor de constructieve advisering in de fases VO, DO, TO, en UO met een toetsende rol tijdens realisatie en oplevering. We maken het constructief ontwerp en werken dat momenteel uit tot een Definitief Ontwerp. We adviseren het ontwerpteam op het vlak van constructies en denken breder mee in voorstellen en ontwerpoplossingen.

Betrokken partijen:

Opdrachtgever: Gemeente Groningen Vastgoedbedrijf VRIJDAG Architect:architectencombinatie NEXT/Koschuch Constructeur: abtWassenaar Installatieadviseur; Valstar Simonis Adviseur akoestiek; Peutz

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen
GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl
Adres:
Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen

Postbus 5176
9700 GD Groningen

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.