Zoek binnen projecten
Vul hieronder uw zoekterm in:
  • Mediacentrale Groningen

    Mediacentrale

    Groningen
  • Mediacentrale Groningen

    Mediacentrale

    Groningen
  • Mediacentrale Groningen

    Mediacentrale

    Groningen
  • Mediacentrale Groningen

    Mediacentrale

    Groningen
  • Mediacentrale Groningen

    Mediacentrale

    Groningen
  • Mediacentrale Groningen
  • Mediacentrale Groningen
  • Mediacentrale Groningen
  • Mediacentrale Groningen
  • Mediacentrale Groningen
Groningen, Nederland

Mediacentrale

Omschrijving

De Helpmancentrale heeft tot 1982 dienst gedaan als elektriciteitscentrale. De oorsprong van het gebouw gaat terug tot 1931. Het is een van de eerste grote elektriciteitscentrales in Nederland. Samen met de enorme schaal van het gebouw en de imponerende centrale hal, maakt dat de Helpmancentrale tot industrieel erfgoed.

Opdracht

De centrale ligt aan de rand van het Europark. Een gebied dat de gemeente wil transformeren tot een stadsdeel met een mix van wonen, werken en ontspanning.

Het monumentale karakter van de Helpmancentrale was aanleiding voor een onderzoek naar de mogelijkheden tot herontwikkeling en herbestemming. Men zou de centrale kunnen vergelijken met de Tate Gallery in London omdat deze ongeveer dezelfde beukmaten heeft. De Helpmancentrale werd echter niet omgevormd tot een museum, maar tot een mediagebouw: de Mediacentrale, een verzamelgebouw ten behoeve van media gerelateerde bedrijven. RTV Noord bijvoorbeeld, is een belangrijke gebruiker.

Oplossing

Kenmerkend voor de Helpmancentrale is het 22 meter hoge middenschip, de oude turbinehal, met zijbeuken waarvan de hoogte varieert tussen 10 en 14 meter. De doorsnede van het gebouw is daardoor vergelijkbaar met die van een kathedraal.

Het geheel wordt gedragen door een staalconstructie, waarvan de enorme samengestelde kolommen, deels met klinknagels, het meest in het oog springen. De bestaande constructie had voldoende reserves om belast te worden met twee tot drie vloeren. Om in de zijbeuken vloervelden te maken, zijn aan de bestaande staalconstructie nieuwe stalen liggers bevestigd, die deels boven de hal uitkragen. Hierop zijn staalplaat-betonvloeren aangebracht.

Aan het einde van de hoge hal zijn acht verdiepingen gerealiseerd, eveneens geheel geconstrueerd in staal, in combinatie met kanaalplaatvloeren. Ze zijn gefundeerd op twee immense funderingsblokken, waarop ooit de turbines rustten. Om de belasting op de fundering te spreiden, zijn de kolommen onderin gesplitst in een soort vorkconstructie.

De toegevoegde materialen aan het gebouw zijn eenduidig en terughoudend van karakter. Constructieve toevoegingen als stalen balken en staalplaat-betonvloeren sluiten aan op het bestaande, en zijn zichtbaar aanwezig. Bestaande en nieuwe constructieonderdelen zijn geschilderd in de oorspronkelijke industriële grijsgroene kleur, en waar nodig voorzien van een brandwerende coating. Daarnaast bepalen glas, aluminium, en de in het zicht gelaten installaties het beeld. Het basale en het industriële karakter van het gebouw wordt hiermee benadrukt.

Projectdetails

  • Project
    Mediacentrale
  • Oppervlakte
    ... m² 
  • Ontwerp-oplevering
    ...
  • Locatie
    Groningen, Nederland
  • Projectpartners
    ...
  • Opdrachtgever:
    ...
  • Bijzonderheden
     
The Interior

Elegantly Furnished Apartments With a Clean, Modern Style

  • Kitchen
  • Bathroom
  • Livingroom
  • Bedroom
  • Fully Equipped Kitchen

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
  • High-end Bathroom

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Beton
    • Material Wall
  • Our Living Room Is Equipped With “Smart Home”

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Wood
  • Modern and Contemporary Bed Room Design

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
Neighborhood

Explore the Best Possibilities Your Future Address Offers

Rothling Bridge

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Town Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Skyline Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Concert Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Rothling Bridge

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Town Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Skyline Bar

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Concert Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Within Walking Distance

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Supermarket

    2 Minutes
  • Bakery

    1 Minutes
  • Oxford Station

    7 Minutes
  • Pharmacy

    5 Minutes

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Contactgegevens


abtWassenaar
Inventief met techniek

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl

Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.