In het huidige Veenhuizen bevinden zich nog steeds in gebruik zijnde gevangenisinrichtingen, maar dit zijn moderne accommodaties. De oude inrichtingsgebouwen zijn deels gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. In het Tweede Gesticht is bijvoorbeeld het gevangenismuseum ondergebracht. Op initiatief van de Rijksgebouwendienst is een totaalplan voor alle resterende gebouwen ontwikkeld, dat hergebruik beoogt en in de leegstaande gebouwen publieksvoorzieningen wil onderbrengen.
In 2005 kreeg Atelier Kempe Thill de opdracht om het erf en de gebouwen van het ambachtscluster geschikt te maken voor een openbare functie. Gedacht werd aan een ambachtsmuseum dat zou moeten passen binnen de aspiraties van Veenhuizen als historisch monument en als toeristische trekpleister. Het museum moest, naast het huisvesten van een expositiezaal, ook onderdak bieden aan een aantal werkplaatsen en een educatief centrum.
De drie gebouwen die casco gerestaureerd werden, zijn: de voormalige smederij (doet nu dienst als ontvangst- en tentoonstellingsgebouw), de oude schilderwerkplaats (omgevormd tot cursuscentrum en de timmerwerkplaatsen (die hun functie feitelijk behouden hebben).
De werkzaamheden aan de gebouwen hebben zich in hoofdzaak beperkt tot het ‘opschonen’ van het in- en exterieur. Structurele wijzigingen zijn slechts in beperkte mate doorgevoerd, maar een gedeelte van de constructie moest vervangen worden. De beganegrondvloer werd hersteld. Het dak kreeg nieuwe isolatie en een akoestisch plafond. De meeste aandacht trekken de nieuwe glazen puien. In het interieur als brede, bijna verdiepingshoge taatsdeuren en in het exterieur als gevelhoge glazen puien, die als losse elementen voor de bakstenen muren zijn geplaatst.
Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek -