Zoek binnen projecten
Vul hieronder uw zoekterm in:
  • Fries museum, parkeergarage, winkels & wonen -  Nieuw Zaailand

    Fries Museum - Nieuw Zaailand

    Leeuwarden
  • Fries museum Nieuw Zaailand

    Fries Museum - Nieuw Zaailand

    Leeuwarden
  • Fries museum Nieuw Zaailand

    Fries Museum - Nieuw Zaailand

    Leeuwarden
  • Fries museum Nieuw Zaailand

    Fries Museum - Nieuw Zaailand

    Leeuwarden
  • Fries museum, parkeergarage, winkels & wonen -  Nieuw Zaailand
  • Fries museum Nieuw Zaailand
  • Fries museum Nieuw Zaailand
  • Fries museum Nieuw Zaailand
Leeuwarden, Nederland

Fries Museum

Omschrijving

Het veelbesproken project Nieuw Zaailand te Leeuwarden omvat de bouw van het nieuwe Fries Museum, een uitbreiding van het winkelcentrum Zaailand met nieuwe woningen en winkels en een vernieuwde en vergrote parkeergarage met meer ruimte. Het Fries Museum kreeg voor de bouw een legaat van de in 2001 overleden architect Abe Bonnema.

Museum

Het museum kreeg een aan twee zijden toegankelijke hal, die de stromen van het winkelend publiek en de museumbezoekers verbindt. Deze hal geeft toegang tot het museum, maar ook naar de parkeergarage, een museumcafé en een auditorium. Er is veel aandacht besteed aan lichttoetreding, optimalisatie van de museumzalen en de routing. De monumentale trap en de drie expositielagen zijn vanaf het plein zichtbaar. Een grote luifel verbindt de diverse functies, zowel binnen als buiten.
Een efficiënte indeling van de garage ligt ten grondslag aan het constructieve ontwerp. Het Fries Museum werd doorgebouwd op het kolommen skelet van de garage.

Parkeergarage

De parkeergarage werd, binnen de betonnen diepwanden, geheel vernieuwd. Bovendien werd de garage met een volledig travee (vak) uitgebreid en werd de inrit verplaatst. De garage heeft nu 712 parkeerplaatsen. Het aanlegniveau van de 2-laagse parkeergarage werd bijna 1 meter verdiept, ten opzichte van de bestaande garage, om het plaatsen van bomen op het dek mogelijk te maken. Uiteraard werd het dek van de parkeergarage (het plein) ontworpen om evenementen mogelijk te maken.
Om de kosten van de garage te beperken was het wenselijk de bestaande diepwandconstructie te hergebruiken. De bebouwde omgeving was gevoelig voor zettingen ten gevolge van de ontgraving achter de (stalen, verankerde) keerwanden. Om een soepele uitvoering van de nieuwe inbouw van de garage mogelijk te maken, werden de bestaande diepwanden met behulp van groutankers verankerd. Deze ankers zijn tussen de palen van veel naburige panden heen gemanoeuvreerd. Tussen keerwand en bestaande bebouwing is de bestaande infrastructuur (kabels en leidingen) beschermd en zo gehandhaafd. Een intensieve afstemming tussen de ondergelegen garage en de bovengelegen functies heeft geleid tot een efficiënt constructief ontwerp, dat in een korte bouwtijd kon worden gerealiseerd.

Winkels en woningen

Omdat er al plannen bestonden voor uitbreiding van de winkelcapaciteit in de binnenstad, en er behoefte bestond aan verbetering van het plein, is er een masterplan ontworpen. Daarin werd naast het Fries Museum ook een nieuwe straat toegevoegd, met winkels en woningen.
Ten behoeve van de winkels en appartementen is in het dek van de garage een grote overgangsconstructie ontworpen, die een winkelruimte mogelijk maakt met relatief weinig kolommen (goed verkoopbare m²).

De constructieve opzet van alle gebouwen stond in dienst van flexibiliteit. Het betonnen skelet speelt een belangrijke rol in het efficiënt creëren van een optimaal binnenklimaat voor het museum (betonkernactivering en warmte-koude-opslag) De levensduur van het skelet speelt een belangrijke rol bij het realiseren van een duurzaam gebouw (total-life-cyclus). In de constructieve opzet van de gebouwen is geanticipeerd op mogelijke toekomstige aanpassingen in het gebruik.

Projectdetails

  • Project
    Fries museum
  • Oppervlakte
    ... m² 
  • Ontwerp-oplevering
    ...
  • Locatie
    Leeuwarden, Nederland
  • Projectpartners
    Architect: ...
  • Opdrachtgever:
    ...
  • Bijzonderheden
     
The Interior

Elegantly Furnished Apartments With a Clean, Modern Style

  • Kitchen
  • Bathroom
  • Livingroom
  • Bedroom
  • Fully Equipped Kitchen

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
  • High-end Bathroom

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Beton
    • Material Wall
  • Our Living Room Is Equipped With “Smart Home”

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Wood
  • Modern and Contemporary Bed Room Design

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
Neighborhood

Explore the Best Possibilities Your Future Address Offers

Rothling Bridge

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Town Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Skyline Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Concert Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Rothling Bridge

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Town Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Skyline Bar

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Concert Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Within Walking Distance

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Supermarket

    2 Minutes
  • Bakery

    1 Minutes
  • Oxford Station

    7 Minutes
  • Pharmacy

    5 Minutes

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Leed AP BD + C

Leed AP BD + C

Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw

BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw

BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw

Contactgegevens


abtWassenaar
Inventief met techniek

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl

Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.