- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Zoek binnen projecten
Vul hieronder uw zoekterm in:
 • Sozawe Groningen

  Sozawe Groningen

  Groningen
 • Sozawe Groningen

  Sozawe Groningen

  Groningen
 • Sozawe Groningen

  Sozawe Groningen

  Groningen
 • Sozawe Groningen

  Sozawe Groningen

  Groningen
 • Sozawe Groningen

  Sozawe Groningen

  Groningen
 • Sozawe Groningen

  Sozawe Groningen

  Groningen
Groningen, Nederland

Sozawe

Omschrijving

Nieuw kantoorgebouw (ca. 17.000 m² bvo) voor de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Gemeente Groningen, met een banenmarktplaats, kantoren, een restaurant, binnentuinen, parkeergarage, dakterras en fietsenstalling.

Opdracht

SoZaWe biedt dienstverlening aan burgers op het gebied van werkgelegenheid, sociale zekerheid, zorg en inkomen. De opdrachtgever wenste een uitnodigend, veilig en transparant gebouw. Het gebouw omvat zowel publieke ruimtes (bijv. banenmarktplaats, parkeerruimte) als kantoorruimtes. Het gebouw kreeg een frisse, lichte en vriendelijke uitstraling met veel ruimte voor daglicht, door toepassing van atria. Het oostelijke atrium, met de publieke entree, is een marktplaats voor klanten en bezoekers. Dit gedeelte moest zowel uitnodigend als veilig zijn, voor bezoekers en personeel. Het westelijke, kleinere atrium met binnentuin is bestemd voor het personeel.

Oplossing

Het gebouw heeft vloervelden met grote overspanningen van 15 meter. De parkeergarage heeft een beperkt aantal kolommen. Beide aspecten maken een grote indelingsvrijheid mogelijk. Daarnaast is gekozen voor een nieuw Holcon vloersysteem, waarbij de installaties in de vloer worden verwerkt en van bovenaf eenvoudig toegankelijk zijn, hetgeen eveneens een flexibel gebruik van het gebouw mogelijk maakt.

Het in het ontwerpstadium aandragen van diverse concepten, met een directe vertaling in kosten, beschouwen wij als essentieel voor onze rol als constructeur. Op die manier kunnen in een vroege fase belangrijke beslissingen weloverwogen genomen worden. Op ons voorstel werd bijvoorbeeld een afwegingsmatrix opgesteld inzake de vloerkeuze voor dit project, inclusief kostenplaatje, die door het gehele ontwerpteam werd omarmd. Ieder ontwerpteamlid bracht afwegingscriteria en beoordelingen in. Voorafgaand was een groslijst met diverse vloersystemen opgesteld, waarbij het ontwerpteam uiteindelijk heeft gefocust op 3 varianten met een grote overspanning van gevel naar gevel. Zo heeft in het ontwerpteam een integrale afweging kunnen plaatsvinden. Alle aspecten, vanuit de verschillende disciplines zijn meegewogen, zoals dubo-aspecten, installaties, brandwerendheid, akoestiek, uitvoering, functionaliteit, gebruik,onderhoud, flexibiliteit en kosten. Op basis van deze matrix is uiteindelijk gekozen voor de Holcon vloer.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een van de speerpunten in het ontwerp. Gestreefd werd naar een CO2-neutraal gebouw, met een EPC < 0,5 en energielabel ++. Er is gebruik gemaakt van groene balkons, daktuinen en sedumdaken. Het gebouw kreeg zonnecellen, ondergrondse opslag van energie, warmte-koude-opslag en betonkernactiviering en een grijs watersysteem. Binnentuinen en atria bieden een natuurlijke werkomgeving.

Projectdetails

 • Project
  Sozawe
 • Oppervlakte
  17.000 m² bvo
 • Ontwerp-oplevering
  ...
 • Locatie
  Groningen, Nederland
 • Projectpartners
  MVSA Architects
 • Opdrachtgever:
  ...
 • Bijzonderheden
   
Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.