- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Villa B Kunstwerf Bloemsingel Groningen

29 januari 2021

H E T  P R O J E C T  V I L L A  B is in volle gang! Er wordt hard gewerkt aan de renovatie van het pand (Villa B), aan de Bloemsingel, op het terrein van de Kunstwerf, in Groningen. Villa B fungeerde als kantoor voor de voormalige gasfabriek. In het pand zit nog de oude kluisruimte en het uitgifteloket van de loonzakjes waar de werknemers elke week werden uitbetaald. Villa B was een enorme bouwval en wordt straks opnieuw ingericht als kantoor voor culturele instellingen. Het pand wordt aan alle kanten flink opgewaardeerd. Het is wederom een project met een aantal knappe staaltjes van vakmanschap.

Het pand Villa B #Bloemsingel heeft een aantal flinke ingrepen nodig. In de loop der tijd is het pand verworden tot een heuse bouwval. Trappen en vloeren zijn verzakt, plafonds komen half naar beneden, gevels en ramen moeten aangepakt worden, evenals het dak en ga zo maar door. Een flinke klus waarbij abtWassenaar zich met name richt op de constructieve advisering t.a.v. de trappen, de vloeren, het plaatsen van een lift, het verwijderen van kolommen op de begane grond, het ondersteunen van dakspanten, de sloop van de schoorsteen en het plaatsen van een ornament tegen de noordgevel. 

Eerst werd het hele pand is gestript, eigenlijk net als bij een van onze andere projecten in de Groningse binnenstad (het monumentale pand aan de Poelestraat 14). Daarna zijn de herstelwerkzaamheden begonnen. Zo ook aan de Bloemsingel 8. Het is bij dergelijke projecten altijd een verrassing wat je onderweg tegenkomt. Villa B is eind vorig jaar ontdaan van de bouwkundige wanden, plafonds en vloerafwerking, waardoor het casco goed zichtbaar is geworden.

De begane grondvloer is vernieuwd maar de historische tegelvloer is behouden. De monumentale trap was totaal verzakt. Daardoor is de trap aan de verdiepingsvloer gaan hangen, die daardoor ook is verzakt en daarmee ook de onderzijde van de trap naar de tweede verdieping. Er is erg veel moeite gedaan om de trap te behouden. Het opvijzelen van trap en vloeren naar een aanvaardbaar niveau was een hele uitdaging. Op verzoek van Geveke zijn we een aantal keren wezen kijken en hebben wij hierin geadviseerd.

Door in de nieuwe begane grond vloer stevigheid in te bouwen, kon deze beetje bij beetje omhoog gedrukt worden tegen het hout van de trap aan. Dit ging gepaard met enorme krachten (12 ton) en is stapje voor stapje uitgevoerd. Steeds een beetje verder, tot het maximale bereikt was en het echt niet meer verder kon. Vanaf de bovenkant is er ook een flinke krachtsinspanning geleverd. Er zijn twee spanten in de zijmuur geslagen, waarmee de trap als het ware nog verder naar boven is gehesen. Ondertussen werd de vloer van de verdiepingsvloer gestut met twee spanten. Op deze manier is van twee kanten de trap zodanig in beweging gezet dat deze weer terug in een rechte positie is gebracht. Als je nu over de trap loopt zak je niet meer weg in de binnenbocht. De trap staat weer recht en van verzakking is geen sprake meer! Een knap staaltje werk van de heren van @Geveke!

Overal in het pand wordt flink doorgewerkt. De installatieclub is bezig met de handbrandmelders, een ander stel is bezig met het voorbereiden van de lift, weer een ander is bezig met het aftimmeren van de bovenste verdieping (welke inmiddels keurig dicht is en voorzien wordt van gipsplaten rondom), plaatsen van nieuwe ramen en kozijnen en ga zo maar door. Aan de buitenkant op het dak wordt ook hard gewerkt aan het ornament en het metselwerk is al een heel eind op weg. De restauratie aan de binnenzijde loopt netjes op schema, de buitenkant loopt iets uit vanwege de weersomstandigheden. Als het weer verder meezit zal het pand mogelijk in het voorjaar (april/mei) opgeleverd worden. 

#constructie #Bloemsingel #kunstwerf #Ebbingekwartier #Groningen #monument #restauratie

Opdrachtgever: Gemeente Groningen (Thijs Stam)
Architect: Codex (
Jan Piet Nicolai, Koen Looman, Boukje Klaver 
Aannemer: Geveke (Hindrik Kenter, Ivar Wolf, Michel Boonstra) 
Draaijer & Partners:Henri Cornelissen, Martin Meijer 
Installatie en bouwfysica-advies: Sander Kroondijk 
Constructie: abtWassenaar (ontwerp nieuwe constructiedelen en controle bestaande constructiedelen)  

Betrokken vanuit abtWassenaar: Rob Bakker & Luit Dekker

Op de hoogte blijven van dit project? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

web-villab-999999999-exterieur
web-villab-999
web-villab-5
web-villab-2
web-villab-99999999
web-villab-6
web-villab-ai-img
web-villab-7
web-villab-0

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen
GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl

Adres:
Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen

Postbus 5176
9700 GD Groningen

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.