Verbouw en versterking Poelestraat 14

Het project Poelestraat 14 is in volle gang. Er wordt hard gewerkt aan de verbouwing en versterking van het monumentale pand aan de Poelestraat 14 te Groningen. De achtergevel van het pand is gelegen aan de Nieuwe Markt (naast Cappuvino). In het pand worden appartementen gerealiseerd en de begane grond krijgt een commerciële bestemming. De achtergevel van het pand is gelegen aan de Nieuwe Markt (naast Cappuvino).

Het is een project met een aantal spannende uitdagingen. 

Het pand Poelestraat liet in eerste instantie een beperkt aantal zichtbare constructieve mankementen zien. De algehele constructie van het pand leek (met uitzondering van de zichtbare gebreken) redelijk en de verwachting was dat het pand, na het nemen van enkele gerichte maatregelen, weer geruime tijd geschikt zou zijn voor gebruik. 

Bij het strippen van het pand bleek de conditie van de constructie anders en bovendien aanzienlijk slechter dan gedacht. Na het verwijderen van de slechte delen bestond het pand nog slechts uit buitenwanden, vloerbalken en dak. 

De oorspronkelijke opzet van de constructie was simpel en degelijk: vier stevige gemetselde wanden, twee verdiepingsvloeren, een dak en een fundering op zand. 

In de loop der tijd is het pand verzakt, is het metselwerk gescheurd en staat uit het lood.  De vloerbalken zijn aangetast en dragende binnenwanden zijn verwijderd, waardoor de balkoverspanningen zijn toegenomen. 
De gevels en de vloeren op de zwakste plekken zijn inmiddels gestut. 

De veiligheid van het pand staat bij iedereen voorop en daartoe moet de samenhang in het pand hersteld worden. Vanuit constructief oogpunt kan dat het beste door slecht metselwerk en slechte vloeren te vervangen door nieuw. Maar vanuit monumentaal oogpunt dienen het metselwerk en de vloerbalken juist gehandhaafd en functioneel te blijven. Er is dus sprake van tegenstrijdige belangen en een behoorlijke uitdaging. 

Dit is opgelost door een staalconstructie te plaatsen achter de gevels, die zowel het gewicht van de vloeren draagt, de gevels steunt en de stabiliteit van het gebouw verzorgt. Als basis voor deze constructie is een betonvloer aangebracht op de begane grond, die door deuvelverbindingen ook de metselwerk wanden ondersteunt.  

IMG 20200318 WA0006 

IMG 20190702 130010

Opdrachtgever: Horeca Vastgoed Groningen B.V. / Thijs van Bree / Otto Wassenaar
Gemeente Groningen: Jan Knol, Janet Borma-Heun, Froukje Boutsma-Looman
Architect: OVT Architecten (inmiddels samengegaan met DAAD Architecten) Wim Barneveld, Jerzy Kasemier
Aannemer: Geveke / Martin de Bondt
Constructeur: abtWassenaar / Geert van Oost, Rob Bakker en Luit Dekker

Ben je ook benieuwd naar de vorderingen en het moment van oplevering? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel update meer. 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Contactgegevens


abtWassenaar
Inventief met techniek

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Website: www.abtwassenaar.nl

Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.