- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Ventilatiecheck voor een coronaproof schoolgebouw

28 augustus 2020

Is uw schoolgebouw corona-proof? Uit onderzoek blijkt dat goede ventilatie de overdracht van infectieziekten verkleint. Met de ventilatiecheck van abtWassenaar krijgt u een advies hoe u de ventilatie in schoolgebouwen kunt optimaliseren. 

Er zijn aanwijzingen dat het virus in slecht geventileerde ruimten langer in de lucht blijft hangen, waardoor het besmettingsgevaar groter is. Vaak kan met eenvoudige middelen de ventilatie in klaslokalen op korte termijn al worden verbeterd. 

Goed ventileren is op veel Nederlandse scholen een uitdaging. De luchtkwaliteit is vaak onvoldoende, waardoor hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en verminderde leerprestaties kunnen ontstaan. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat onvoldoende luchtverversing een risico is voor de overdracht van infectieziekten. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus ervaren we wereldwijd hoe belangrijk het is om het risico op infecties te beperken. Enkele belangrijke adviezen die helpen deze risico's te beperken zijn:

Algemene adviezen

 • Zorg dat de ventilatie van ruimten voldoet aan het niveau van het Bouwbesluit.
 • Zorg voor het regelmatig luchten van klaslokalen en andere ruimten.
 • Voorkom recirculatie binnen een ruimte en luchtstromen van persoon naar persoon.

Praktische adviezen

 • Check of de ventilatie van klaslokalen in orde is.
 • Controleer of ramen en roosters open kunnen.
 • Maak gevelroosters schoon, zodat de luchttoevoer niet wordt belemmerd.
 • Laat mechanische ventilatiesystemen door de onderhoudsinstallateur controleren op hun werking.
 • Controleer bedrijfstijden van mechanische ventilatiesystemen. Zorg ervoor dat er continu enige ventilatie is in het gebouw (ook ‘s nachts) en stel systemen in op maximale ventilatie overdag. Laat toiletafzuiging 24 uur per dag draaien.
 • Laat de regelinstellingen van eventueel aanwezige CO2-gestuurde ventilatiesystemen aanpassen. Bij deze systemen wordt de hoeveelheid luchtverversing automatisch verlaagd bij een lagere bezetting om energie te besparen. Om het risico op overdracht van infectieziekten te verminderen is het nu wenselijk dat ook wanneer maar de helft van de leerlingen aanwezig is, voluit wordt geventileerd. Ventilatiesystemen met een CO2-gestuurde regeling zijn vaak te vinden in scholen die na 2012 zijn gebouwd. Vraag zo nodig de onderhoudsinstallateur of dit systeem in uw school aanwezig is.
 • Geef leerkrachten instructies over het gebruik van de ventilatievoorzieningen:
  • Zet ramen en gevelroosters zo veel mogelijk open tijdens lestijd. Het open zetten van ramen boven in het lokaal geeft minder tocht. In lokalen met mechanische luchttoe- en afvoer is dit meestal niet noodzakelijk, maar extra ventilatie kan nooit kwaad en ontregelt het ventilatiesysteem niet.
  • Lucht tijdens pauzes extra.

Ventilatievoorschriften

Scholen moeten zelf (eventueel met hulp van een installateur of technisch expert) nagaan of het schoolgebouw voldoet aan het Bouwbesluit. Wanneer blijkt dat het gebouw niet voldoet, moet de school zelf maatregelen treffen om aan het Bouwbesluit te voldoen. De GGD adviseert over juist gebruik van de aanwezige natuurlijke ventilatie-voorzieningen (ramen en roosters) en denkt mee met organisatorische maatregelen.

Niet alle scholen voldoen aan de ventilatievoorschriften. abtWassenaar helpt u graag bij het in kaart brengen van de status van uw huidige ventilatiesystemen.

De ventilatiecheck van abtWassenaar gebeurt snel en adequaat. Wilt u weten of de ventilatie van de ruimten in de schoolgebouwen voldoet aan het niveau van het Bouwbesluit?
Neem dan contact op met abtWassenaar. We zorgen voor uitkomsten die uitvoerbaar en goed onderbouwd zijn en daarmee ook van groot belang voor de gezondheid van uw leerlingen en personeel.

Indien de ventilatie in uw schoolgebouw niet optimaal geregeld blijkt te zijn, helpen we u natuurlijk ook graag verder met de vervolgstappen en het bepalen van de juiste strategie (iov met GGD en schoolbestuur). 

 

Vraag direct een ventilatiecheck aan:

(+31) 50 534 7345
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Aanvullende informatie:
https://www.gezondeleefstijlopschool.nl/gezondheid/tijdelijk-werkverband-en-website-voor-veilige-ventilatie-op-school/

 

 

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.