- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Ventilatiecheck scholen vóór 1 oktober

08 september 2020

Scholen vrezen voor ijskoude klassen in de herfst en winter.. Als de ventilatiesystemen over een paar weken nog niet op orde zijn, zit er immers weinig anders op dan de ramen open te houden.

Voor begin oktober dienen scholen de status van hun ventilatie systemen inzichtelijk te maken. De Algemene Onderwijsbond maakt zich zorgen over de ventilatiekwestie. Ramen op school de hele dag openhouden en ijskoude klassen met de naderende herfst en winter lijkt geen fijn vooruitzicht. Toch deugt naar schatting bij de helft van de scholen het ventilatiesysteem nog niet en zal er snel een oplossing moeten komen.

Die oplossing begint met het uitvoeren van de ventilatie-check en in kaart brengen wat de status is. De volgende stap is (indien nodig) met het uitgebrachte advies een plan te maken om de ventilatie in uw schoolgebouw zo snel mogelijk te optimaliseren. Onze specialisten helpen u daar graag bij.
Ook deze maand zijn we druk in de weer met de inspecties op verschillende scholen in Groningen, Friesland en Drenthe. 

Is de ventilatie van uw schoolgebouw al onderzocht? Wat is de status van de ventilatie op uw school? Met de ventilatiecheck van abtWassenaar krijgt u een gedegen advies hoe u de ventilatie in schoolgebouwen kunt optimaliseren. 

 • Ventilatiecheck verplicht of wenselijk? >>

  Minister Arie Slob van Onderwijs heeft een Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) ingesteld.

  Het team moet er voor zorgen dat naast de reeds genomen maatregelen en richtlijnen op het gebied van gebouwventilatie schoolbesturen zo goed mogelijk worden ondersteund op dit gebied. Het LCVS vormt een tijdelijk werkverband van relevante partijen die gezamenlijk zorgdragen voor veilige ventilatie op elke school.

  Het ambitieplan van het LCVS is dat uiterlijk 1 oktober elke school, diens onderwijspersoneel en diens leerlingen weet waar de school aan toe is.

  Het ambitieplan 1 oktober betekent voor scholen het volgende:
  • Alle scholen hebben onder verantwoordelijkheid van het schoolbestuur een check gedaan om te onderzoeken of de gebouwen voldoen aan de eisen;
  • Als hun gebouwen niet aan de eisen voldoen, is er contact opgenomen met de lokale GGD. Wat de maatregelen zijn die een school moet nemen is per situatie afhankelijk. De GGD adviseert hier over.
  • Alle scholen communiceren vóór 1 oktober aan hun onderwijspersoneel en leerlingen waar de school staat. Dit betekent dat de school ofwel de eisen, ofwel welk plan er ligt om ervoor te zorgen dat de gebouwen voldoen aan de eisen. Ook communiceert de school dit aan de sectorraad, waarmee wordt bijgedragen aan het landelijk beeld.
 • Goede ventilatie

  Goed ventileren is op veel Nederlandse scholen een behoorlijke uitdaging. Vaak kan met eenvoudige middelen de ventilatie in klaslokalen op korte termijn al worden verbeterd. Niet alle scholen voldoen aan de ventilatievoorschriften. abtWassenaar helpt u graag bij het in kaart brengen van de status van uw huidige ventilatiesystemen.

  Indien de ventilatie in uw schoolgebouw niet optimaal blijkt te zijn, helpen we u natuurlijk ook graag verder met de vervolgstappen (iov met GGD en schoolbestuur). 

 • Ventilatiesysteem inspecteren

  Wij analyseren uw huidige ventilatiesysteem, door inspecties en metingen ter plaatse te doen, zodat we weten hoe de werking is van het ventilatiesysteem, welke capaciteit er aan verse lucht beschikbaar is, of er recirculatie plaatsvindt en hoe de luchtinstroom op de werkomgeving geregeld is.

  De ventilatiecheck van abtWassenaar gebeurt snel en adequaat. Wilt u weten of de ventilatie van de ruimten in de schoolgebouwen voldoet aan het niveau van het Bouwbesluit? Neem dan contact op met abtWassenaar. We zorgen voor uitkomsten die uitvoerbaar en goed onderbouwd zijn en daarmee ook van groot belang voor de gezondheid van uw leerlingen en personeel.

 • De status

  Het ventilatiesysteem van uw school is gecheckt. De status is bekend. De ventilatiestatus is goedgekeurd of afgekeurd; uw school voldoet dus wel of niet aan de normen van het bouwbesluit.

  Goedgekeurd

  Wat betekent de status goedgekeurd in de praktijk? De status goedgekeurd is nog steeds géén garantie voor een coronaproof schoolgebouw. De status goedgekeurd betekent wel dat uw school voldoet aan de normen van het bouwbesluit. De inhoud van het bouwbesluit kunt u bekijken via deze link.

  Het Bouwbesluit is een verzameling normen waaraan alle gebouwen moet voldoen. Het besluit zegt o.a. iets over of bijvoorbeeld de aanwezigheid en afmetingen van de ramen en deuren in uw schoolgebouw. Het zegt iets over of deze ramen/deuren open kunnen en zoja, hoeveel lucht er dan doorheen kan stromen binnen een bepaalde tijd.

  Het bouwbesluit zegt natuurlijk níets over hoe de gebruikers met de beschikbare ventilatie mogelijkheden en -middelen omgaan. In de winter om de 4 minuten deuren en ramen tegen elkaar openzetten zal in de praktijk niet overal gebeuren waar dat bij sommige scholen wel degelijk nodig zou zijn..

  Dit is slechts een klein voorbeeldje van hoe het bouwbesluit de aanwezigheid van middelen en mogelijkheden toetst. Het gedrag van de gebruiker wordt hiermee niet getoetst.

  Afgekeurd

  Wanneer uw ventilatiesystemen niet voldoen aan het bouwbesluit komt er een negatief advies uit; status afgekeurd.

  Dit betekent dat er op een of meerder punten verbetering nodig is. Wij stellen op uw verzoek een plan op en voeren dit desgewenst uit, in goed overleg met GGD en schoolbestuur.

 • Onze rol

  abtWassenaar voert als neutrale partij de ventilatiecheck uit. Wat betekent dat wij controleren of de ventilatie op uw school voldoet aan de normen van het Bouwbesluit. Vervolgens maken wij een rapport op met daarin de status en eventueel geconstateerde verbeterpunten.

  Wilt u ons betrekken bij het vervolgtraject? We helpen u natuurlijk graag verder. De omvang van het vervolgtraject is voor iedere school weer anders. Middels een offerte kunt u een inschatting van de werkzaamheden en kosten krijgen. Voor de uitvoering van de werkzaamheden kunt u ook bij ons terecht.

 • Vervolgstappen
  De ventilatie binnen uw school voldoet wel of niet aan de gestelde normen uit het Bouwbesluit. Hoe nu verder?
  1. De uitkomst van de inspectie wordt gerapporteerd naar de gemeente (GGD) en schoolbestuur
  2. Bij een goedkeuring hoeft u officiëel geen verdere stappen te ondernemen
  3. Bij een afkeuring krijgt u een advies welke punten verbeterd dienen te worden
  4. Op basis van het advies kunt u een offerte aanvragen en de verbeteringen in gang zetten, wij helpen u graag verder.

Vraag direct een ventilatiecheck aan!
Wacht niet te lang met een inspectie, de status van uw ventilatiesysteem dient begin oktober bekend te zijn..

Bel ons op (+31) 50 534 7345 of stuur een mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een van onze inspecteurs helpt u graag verder.

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.