- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Innovatiecentrum Chemie & Engineering - Triade

09 september 2022

VOLOP OOG VOOR GEBRUIKERSWENSEN

[INTERVIEW | BOUWEN IN HET NOORDEN]

Gevestigde onderzoeksbedrijven en start-ups op het gebied van chemie, farmacie en biowetenschappen hebben voortaan optimale faciliteiten én ontmoetingsmogelijkheden in het Innovatiecentrum Chemie en Engineering op het Zernikecomplex in Groningen. Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB Installatietechniek realiseerden het gebouw van 5000 m2 voor Triade Real Estate Groningen.

Het in maart 2022 geopende gebouw is door CODEX gasloos ontworpen en heeft onder meer een hoogwaardige klimaatschil en een dak vol PV-panelen. ‘Toch zijn het vooral de gebruikers die de begrippen duurzaamheid, innovatie en samenwerking naar een hoger plan gaan tillen’, zegt Heerke Osinga van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

EEN STRAK GEHEEL

Het gebouw is volgens een beproefd en gangbaar concept gebouwd: een casco van vijf bouwlagen van betonelementen met staal, daaromheen een gevel verfraaid met aluminium platen die het geheel cachet geven: strakke witte kaders, opgevuld met een bruinachtige golfplaat. Het is echt een blikvanger geworden’, vindt Osinga. ‘Langs de dakrand plaatsen we nog een scherm om de installatiekasten aan het oog te onttrekken, zodat het net lijkt of er een zesde etage op het gebouw staat. Dan is het één strak geheel.’

INNOVATIECENTRUM CHEMIE EN ENGINEERING GRONINGEN

Gevestigde onderzoeksbedrijven en start-ups op het gebied van chemie, farmacie en biowetenschappen hebben voortaan optimale faciliteiten én ontmoetingsmogelijkheden in het Innovatiecentrum Chemie en Engineering op het Zernikecomplex in Groningen. Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB Installatietechniek realiseerden het gebouw van 5000 m2 voor Triade Real Estate Groningen.

 BOUWTEAM

Aanvankelijk had Triade het idee om het hele project als Design & Build in de markt te zetten. Heerke Osinga: ‘We hebben als combinatie met ITBB ingeschreven, maar we hebben toen ook gezegd: dit is zo’n specifiek gebouw, jullie weten zelf het beste wat je nodig hebt, we kunnen de ontwerpfase veel beter in bouwteam oppakken. Daar zijn ze in meegegaan. Toen het Definitief Ontwerp er lag, hebben ITBB en wij alsnog elk een D&B-opdracht gekregen voor het uitwerken naar een Uitvoeringsgereed Ontwerp en voor de realisatie.’ Dat vond Osinga een mooie vorm. ‘De opdrachtgever heeft voldoende invloed gehad op het ontwerp, maar bij het bouwen konden we zelf de lead nemen. Dat doen we graag, daar zijn we ook goed in. We hebben ook de terreininrichting nog verzorgd: Triade kreeg bij oplevering dus echt een kant-en-klaar complex.

ITBB heeft de basisinstallaties tot in de vertrekken aangelegd, de diverse huurders konden daarna hun specifieke apparatuur daarop aansluiten.’ Bijzonder aan het gebouw vindt Osinga met name de indeling. ‘Het is een mooie mix van besloten en open. In sommige ruimtes hebben buitenstaanders niets te zoeken, dus daar zit dan een sluisje voor, maar het gebouw op zich is openbaar. Iedereen kan via het grote trappenhuis middenin het gebouw in het werkcafé op de derde etage komen, waar de ontmoeting centraal staat.’

INTEGRAAL

Ingenieursbureau abtWassenaar fungeerde als adviseur op velerlei gebied voor CODEX en de uitvoerende partijen. Directeur Vincent Martijn: ‘Dat was een heel mooie samenloop van omstandigheden: toen Triade in 2019 een uitvraag deed, verwierf mijn bedrijf VM Consultancy de opdracht voor de installatietechniek en abtWassenaar die voor constructies en bouwfysica. In 2020 kwamen onze bedrijven bij elkaar en konden we dit project dus integraal aanvliegen. Dat was echt heel mooi, want als je het totaaloverzicht hebt, kun je vroegtijdig de juiste keuzes maken.’

VOORUITZIENDE BLIK

Om tot die beslissingen te komen, ging men bij abtWassenaar met name op zoek naar de optimale balans tussen toekomstbestendigheid en wensen van de (eerste) huurders. ‘Als je je niet heel goed inleeft in de vragen van de gebruikers, dan kun je nooit hun wensen goed implementeren’, is Martijns overtuiging. ‘Maar er is niet één gebruiker hetzelfde.

Ze werken allemaal in de chemie, maar de één heeft uitgebreide laboratoriumfaciliteiten nodig, de ander gewoon een kantoor. Het is aantrekkelijk om voor die laatste een goedkopere installatie te gebruiken. Maar zo’n huurder kan ook weer vertrekken. Wij hebben daarom gezegd: maak de infrastructuur meteen overal van labkwaliteit, dus met kunststof kanalen, gescheiden luchtbehandelingssystemen et cetera. Dat is nu wat duurder, maar later heb je er voordeel van. Want dan kun je zonder verbouwen die ruimte aan een laboratoriumbedrijf verhuren.’ Hierdoor ontstond een toekomstbestendige installatie.

TEAMS

Over ontmoeting gesproken… ‘De verschillende partijen hebben elkaar vrijwel niet in het echt ontmoet’, zegt Osinga. ‘We hebben in februari 2020 één keer live een presentatie gehad met de opdrachtgever, daarna brak corona uit. Het hele werk heeft daarna via Teams zijn vorm gekregen. Pas tijdens de realisatiefase kwam er weer ruimte om elkaar ook te ontmoeten, maar ook toen hield videovergaderen een belangrijke plek.’ De pandemie heeft hoegenaamd geen invloed gehad op de planning. ‘We hebben de deadline goed gehaald, maar daar hebben we natuurlijk wel bovenop gezeten. Wij pakken altijd graag het stuur en faciliteren dat iedereen kan doen waar hij goed in is. Ook op dit werk was het weer een intensieve en goede samenwerking.’ En zo kijkt ook Vincent Martijn terug op het project. ‘De pro-activiteit en samenwerking tussen alle partijen heeft ons naar het gewenste resultaat gebracht.’

BOUWTEAMLEDEN

Opdrachtgever : Triade Real Estate
Adviseur : abtWassenaar
Aannemer : Bouwgroep Dijkstra Draisma

ONDERAANNEMERS EN LEVERANCIERS

Vliesgevel : Alrako
Levering en aanbrengen tegelwerk : Smit Tegels
Levering, montage deuren incl. hang en sluitwerk : BPZ
Afvalinzameling : Visser ATR

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.