- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Transformatie C&A in volle gang

10 november 2022

De ontwikkelingen rondom de ver- en nieuwbouw van het welbekende C&A pand in Groningen, zijn in volle gang. Het C&A-pand aan het begin van de Herestraat is flink verouderd en zal volledig worden getransformeerd tot een modern en duurzaam woon- en winkelgebouw. Het kolossale pand zal na de herontwikkeling ruimte bieden aan winkelruimte (begane grond en eerste verdieping) en aan 45 woningen op de bovengelegen verdiepingen. De grondige renovatie zal zowel programmatisch als qua vormgeving aansluiten op de gewenste ontwikkeling van de Groningse binnenstad. 

Duurzaamheidsambitie

Redevco heeft een hoge ambitie (force for better). Zeker ook als het gaat om reduceren van CO2 (materiaal&energie). Dit gaat nog verder dan Paris Proof. Om bredere duurzaamheid te borgen wordt BREEAM-NL (Outstanding) ingezet voor de woningen en retail. Er wordt hierbij gewerkt met een consulatieversie.

Wat gaat er precies gebeuren?

Het huidige winkelvolume zal flink worden teruggeschroefd om plaats te maken voor woningen en collectieve voorzieningen. Alle beschreven zaken zijn in concept en derhalve nog niet definitief. De eerste laag en de begane grond blijven bestaan; alles daarboven wordt gesloopt. Er komen meerdere lagen houtskeletbouw. Het winkeldeel wordt ge-upgrade en in de kelder komt een opslagruimte (voor de retail) en een fietsenkelder (in beheer van de  Gemeente Groningen).

Naast de programmatische herontwikkeling wordt ook het uiterlijk van het gebouw opgefrist. Het pand, dat ogenschijnlijk dateert uit de jaren zestig, is in de kern veel ouder. Het pand bestaat uit vier à vijf panden die sinds 1920  aan elkaar gekoppeld en doorbroken zijn. Het pand is verschillende keren verbouwd en blijkt een complex geheel.

De uitstraling van het pand bovenop de begane grond volgt twee lijnen. Aan de Herestraat een stuk dat aansluit op de bestaande bebouwing (voor eengezinswoningen) en een deel aan het Gedempte Zuiderdiep, waar de appartementen gepland zijn. Tussen deze twee blokken komt als het ware een soort woonstraat, waar de toegang ligt voor de woningen die aan de Herestraat liggen. De toegang tot de fietsenkelder bevindt zich aan de Herestraat en de binnenplaats. Het hele blok, hoek Gedempte Zuiderdiep en Herestraat, hoort bij dit project, inclusief het winkelpand op de hoek waar nu een retailer is gehuisvest.

Het herontwikkelingspand krijgt een gevel van metselwerk en natuursteen. Daarnaast wordt de uitstraling opener, met grote raampartijen voor de winkel(s) in de plint en kleinere, ritmisch geordende ramen voor de woningen. 

Er komt een sparing voor een mooie vide en daglichttoetreding. Roltrappen worden vernieuwd. Er komen 9 grondgebonden woningen met drie woonlagen, die allemaal vanaf het dek toegankelijk zijn. Er komen aan de andere zijde van de woonstraat 45 2- en 3 kamerappartementen (4-lagen). Op alle daken komt volgens het concept ontwerp, begroeiing (mossedum of intensieve begroeiing ) en hogere planten.  Er komt ook een beloopbaar groen dak. 

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid wordt het gebouw zoveel als mogelijk hergebruikt. Bij de nieuw toe te voegen elementen en functies worden uitsluitend duurzame materialen als ook groene daken toegepast. Ook wordt het pand volledig van het gas gehaald en wordt er gebruik gemaakt van alternatieve energiebronnen, waaronder zonnepanelen. 

abtWassenaar is integraal betrokken bij dit project en verantwoordelijk voor de advisering betreffende duurzaamheid, bouwfysica, installatie, brandveiligheid en constructie.  Alle nieuwbouw vanaf de tweede verdieping moet zo licht mogelijk worden uitgevoerd omdat er op een bestaande constructie gebouwd wordt. De houtskeletbouw voegt een bijzonder element toe, waardoor aspecten zoals brandveiligheid en akoestiek een belangrijke rol gaan spelen. Hierin ligt voor ons een mooie kans om de kracht van een integraal adviseursbureau te laten zien.

 

Betrokken partijen:
Redevco (opdrachtgever) - Robert Bakker ontwikkelmanager
Rijnboutt (architect) - Eke Wondaal (Project architect)
WIJZIJN Bouwmanagers, Bouwmanagement - André Kaaijk
abtWassenaar - constructie, installatie, duurzaamheid, bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek

Betrokken vanuit abtWassenaar:
Peter Luyendijk
Cock Peterse (integraal projectcoördinator)
Klaas-Anne van der Heide (financieel coördinator)
Constructie Hendri KlaassenVera de Vries, Melissa Rolink, Harmen Gietema  
Duurzaamheid Ydo Schuuring, Renas Ibrahim
Bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek - Uko Jonker, Ronald van der Bij, Tori HijstekPetra Raven, Emiel Soppe, Alfons Hartman
Installatie - Jasper Boddeke, Jon Knegt, Marcel ten Caat

 

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen
GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl
Adres:
Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen

Postbus 5176
9700 GD Groningen

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.