- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Togtemaarschool in Bedum

26 april 2019

De Togtemaarschool in Bedum krijgt een nieuw gebouw, ter vervanging van de huidige school. Met de nieuwbouw is de school klaar voor de toekomst. Het gebouw kan groei en krimp van aantal leerlingen opvangen. Op de verdiepingen zijn zelfs alle lokalen koppelbaar en tot één ruimte te maken zodat er flexibel gewerkt kan worden met verschillende groepen. Zo kan de school in de toekomst beter invulling gaan geven aan het gepersonaliseerd leren. Ook zijn delen van het gebouw mogelijk verhuurbaar aan derden terwijl de kleinere school gewoon een gezellige school blijft met de nodige eigen voorzieningen.

Het ontwerp kenmerkt zich door een hoekvorm, met de lokalen aan de buitenzijde en de open ruimte aan de binnenzijde. De vorm omarmt het zonnige schoolplein en maakt dat er open zicht is over de hoek aan De Vlijt en de Bazuinslaan. Het plein vormt samen met de ontmoetingsruimte en verdiepte speellokaal het hart van de Togtemaarschool. Het adres richt zich zowel op De Vlijt als hoofdweg, als ook richting het historische centrum van Bedum. De verdieping ligt een aantal meters terug ten opzicht van de begane grond. Hierdoor oogt de massa van het gebouw kleiner en past het goed in de bebouwing van de omgeving.

Arjen Robben
De Togtemaarschool heeft sport hoog in het vaandel; de alom bekende Johan Cruyff courts mogen dan ook niet ontbreken. Een leuk weetje, Arjan Robben is een oud-leerling van de Togtemaarschool in Bedum. Elke dag een rondje om de school rennen! Gezond bewegen en plezier, dat is wat de school graag wil uitstralen. Over het plein en dwars door het gebouw heen loopt de ‘daily mile’,  een gekleurde baan waar de kinderen op een speelse manier de dag beginnen. Op het plein wordt door de school gewerkt met de ideeën van ‘schoolplein 14’.

Aardbevingsbestendig bouwen
De nieuwe Togtemaarschool voldoet aan de principes van aardbevingsbestendig bouwen. Regelmatigheid in hoogte en de symmetrie in de plattegrond zijn de basis voor dit integrale ontwerp zodat er verhoudingsgewijs weinig specifieke maatregelen nodig zijn. De hoofddraagconstructie is een betonskelet waarbij de vloeren van begane grond, verdieping en dak worden gebruikt als schijf om de horizontale belasting via de verticale seismische verbanden af te voeren.

De uitwerking van de hoofdopzet in beton biedt het gebouw het nodige comfort op energetisch gebied. De Togtemaarschool is een compact gebouw met een lage energierekening, mede bepaald door de inzet van het beton. Samen met de hoogwaardige isolatieschil is de warmte-accumulatie van het gebouw goed geregeld en het energieverlies minimaal (volgens uitgangspunten BENG). Het lage dak is een groen dak waarop de kinderen uitzicht hebben vanuit het lokaal en het hoge dak is bedekt met zonnepanelen. Alle gekozen materialen zijn robuust en onderhoudsarm.

Opvallend
Het is vrij bijzonder dat er metselwerk in de gevels is verwerkt. De gevels lopen namelijk niet door in de verdiepingen (bij aardbevingsbestendig bouwen moeten de verdiepingen ten opzichte van elkaar kunnen schuiven en dat kan niet wanneer de gevels omhoog doorlopen op de verdiepingen). 

Het accent ligt op de constructie
Voor de constructie is een courant betonskelet gebruikt wat zorgt voor verhoudingsgewijs lage kosten. T.b.v. aardbeving veiligheid zijn er 4 aardbeving bestendige stalen frames verwerkt t.b.v. de stabiliteit. Ook weer uit oogpunt van duurzaamheid is er metselwerk toegepast voor de gevels. Omdat de gevels op de verdieping inspringen en op de verdieping vloer staan zijn er geen verdere voorzieningen nodig ivm aardbeving veiligheid.

Projectinformatie Togtemaarschool

 

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.