- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Start bouw Mercado in Groningen!

15 januari 2021

De bouw is gestart van Mercado! Het project is in opdracht van projectontwikkelaars MWPO & Beauvast, conform het ontwerp van architectencombinatie Loer architecten & De Zwarte Hond. Mercado is een gestapeld programma van kelder, overdekte markthal (geïnspireerd op de Spaanse mercado’s), met daarboven luxe appartementen, penthouses en getrapte dakterrassen.

Architect Frank Loer (Loer Architecten): “Goede gebouwen met groene daken zijn schaars in binnensteden. Met Mercado willen we de Groningse binnenstad verbeteren door in te zetten op duurzaamheid en schoonheid. De bewoners krijgen een gasloze woning en groene dakterrassen met een veelheid aan planten waaronder Magnolia’s en Japanse Esdoorns.”

Keramische gevel maatwerk

Voor de gevel werd gekozen voor een keramische gevel van beige klei met een glazuur van groen- en blauwtinten. De gevel wordt gemaakt van maatwerk keramische elementen waarvoor een eigen glazuurkleur is ontwikkeld. De omgeving, waar onder andere het voormalige weeshuis staat met zijn kenmerkende pasteltinten, vroeg om een bijpassende kleur. In het straatbeeld verdwijnt de auto en wordt plaats gemaakt voor voetgangers. Door de komst van een nieuw plein ontstaat een nieuwe ontmoetingsplek voor de stad. “Mercado is een goede stap in de nodige vergroening van de stad”, aldus Frank Loer

Toekomst- en aardbevingsbestendig

Er wordt een toekomst- en aardbevingsbestendig gebouw neergezet. De betonnen kolommen van de markthal zijn aardbevingsbestendig en vormen met hun 6 meter hoogte een monumentale ruimte die vrij indeelbaar is. De trappen en liften zijn aan de zijkant van het gebouw geplaatst. De open structuur biedt ruimte aan andere programma's in de toekomst.

Gebiedsontwikkeling

De Rode Weeshuisstraat is nu nog een onopvallend achterafstraatje. Met de komst van Mercado komt daar verandering in. De locatie van Mercado ligt op een as van straten en pleinen. Zo ontstond het idee van een markthal en een nieuw plein. Het getrapte volume van Mercado was een logisch gevolg van lage panden in de Rode Weeshuisstraat en grotere bouwblokken aan de Grote Markt. Architect Jurjen van der Meer (De Zwarte Hond): “Door de vertrapping wordt de nieuwe bewoners een woonervaring gegeven met groene terrassen, terwijl er aan de stad een publieke functie met plein wordt toegevoegd op straatniveau.”

Mercado kwaliteitsimpuls voor gebied

Na het Groninger Museum in het zuiden, het Forum Groningen in het oosten, geeft Mercado een kwaliteitsimpuls aan het noorden. Frank Loer: “Het stedenbouwkundig plan geeft het noordelijke deel van de binnenstad de allure die het verdient. Mercado’s markthal met het nieuwe Stalplein wordt een fijne ontmoetingsplek in de stad. De groene appartementen en gevel voegen een buitengewone kwaliteit toe aan de stad.” Wethouder Van der Schaaf is enthousiast over de potentie van het gebied: “Een plek waar je eigenlijk niet wilde zijn, maar waar je nu als een magneet naartoe getrokken wordt.”

abtWassenaar heeft het werktuigbouwkundig en het elektrotechnisch installatie-ontwerp opgesteld tot de DO fase. Vanaf de DO fase vervult abtWassenaar een toetsende rol in de uitvoering, tot en met de oplevering van het gebouw. We kijken uit naar dit vernieuwde stadsdeel en we zijn trots op en blij met deze samenwerking!

Het ontwerpteam bestaat uit:
Opdrachtgever: MWPO & Beauvast
Architectencombinatie: Loer architecten & De Zwarte Hond
Aannemer: Plegt-Vos
Installatie-adviseur: abtWassenaar
Installateur: Aalbers Installatietechniek

Bron: dearchitect.nl , cobouw.nl en abtwassenaar.nl

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.