- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Start bouw Feringa Building / Zernikeborg

18 september 2019

De bouw van het Feringa complex is officieel gestart. Het te bouwen universiteitscomplex beslaat 64.000 vierkante meter en kost in totaal tweehonderd miljoen euro. Het gebouw dat genoemd is naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa, biedt plek aan veertienhonderd studenten en 850 medewerkers. De oplevering van dit complex is naar verwachting in  2023.

Afgelopen juli begon Ballast Nedam met de funderingswerkzaamheden. Het complex wordt 260 meter lang, 5 verdiepingen hoog en moet ruimte bieden aan 1400 studenten en 850 medewerkers. Het krijgt naar verluidt 3 kilometer aan labtafels, 450 zuurkasten en 30 laboratoria. Op het gebouw komt daarnaast 900 meter aan zonnepanelen.

De eerste bouwfase is naar verwachting halverwege 2021 klaar. Daarna kunnen de eerste studenten van de faculteit gebruik maken van het gebouw. In 2023 moet de rest van de Feringa Building af zijn. Het hele project is online te volgen via een webcam van de RUG.

abtWassenaar is verantwoordelijk voor de uitvoering van het constructief en seismisch ontwerp. ABT Velp heeft het ontwerptraject gedaan.

Zowel de bestaande bebouwing als de nieuwbouw zijn voorzien van constructiedelen en kelders waarvan het aanlegniveau onder de grondwaterstand is gelegen. Om toch droog te kunnen werken is drainage van het freatische grondwater nodig. Daarnaast moet de stijghoogte van het grondwater zodanig worden verlaagd dat de stabiliteit van de bouwputbodem gewaargborgd werd.

De Feringabuilding is wederom een aardbevingsbestendig project. Ondanks de complexiteit van de opgave, die onder andere schuilt in bijzondere technische eisen, wordt de Feringa Building een heel vanzelfsprekend gebouw waarin mensen en hoogstaand onderzoek samen de hoofdrol zullen vervullen.
Naamgever en Nobelprijswinnaar professor dr. Ben Feringa kijkt uit naar het moment waarop hij zijn intrek kan nemen in het nieuwe gebouw: "Dit is een speciaal moment, omdat na jaren van voorbereiding het gebouw nu écht gebouwd gaat worden".

 

Opdrachtgever: Rijks Universiteit Groningen
Architect: Ector Hoogstad
Aannemer:  Ballast Nedam
Constructeur: ABT (ontwerp) en abtWassenaar (uitvoering)
Installaties: Arcadis
Bouwfysica: DGMR

 

Bekijk het filmpje: 
https://www.youtube.com/watch?v=Zf-kcnsd9GU&t=23s%5C

Projectinformatie Feringa building

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen
GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl
Adres:
Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen

Postbus 5176
9700 GD Groningen

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.