- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Revolutionair Bouwen: Het potentieel van parametrisch ontwerpen

23 mei 2023

Vandaag nemen we je mee in de wereld van parametrisch ontwerpen - een techniek die algoritmes en computationele technologie combineert om complexe geometrieën en structuren in de bouw te creëren. Parametrisch ontwerp is een steeds belangrijker onderdeel geworden van de architectuur-, engineering- en designindustrieën. Het is niet zomaar een trend, maar een waardevol hulpmiddel dat ons helpt efficiënter, flexibeler en duurzamer te ontwerpen. Wij zetten parametrisch ontwerp zelf in mindere mate in voor complexe vormen, maar gebruiken het voor repetitief werken, rekenen en optimalisatie.

Bij abtWassenaar zijn we altijd op zoek naar slimme manieren om innovatie in de bouwsector te omarmen. Hoewel de basisprincipes van het parametrisch ontwerpen al decennia bekend zijn, heeft de voortgang in computertechnologie het mogelijk gemaakt om het op grotere schaal toe te passen. Maar wat betekent dit precies, en hoe beïnvloedt het onze manier van bouwen?

De Kracht van Parameters

In de wereld van het parametrisch ontwerpen definiëren ontwerpers bepaalde parameters, zoals afmetingen, vorm, oriëntatie en nog veel meer. De computer genereert vervolgens een ontwerp op basis van deze parameters. Dit levert een reeks voordelen op die we bij abtWassenaar ten volle benutten:

Efficiëntie en Flexibiliteit

Door het gebruik van algoritmes kunnen we snel verschillende ontwerpoplossingen genereren en optimaliseren. En omdat het ontwerp is gebaseerd op instelbare parameters, kunnen we gemakkelijk wijzigingen aanbrengen en zien hoe die wijzigingen het algehele ontwerp beïnvloeden.

Complexiteit en Duurzaamheid

Parametrisch ontwerpen stelt ons in staat om complexe geometrieën en patronen te creëren die met traditionele ontwerptechnieken moeilijk of onmogelijk te bereiken zouden zijn. Bovendien kunnen parametrische tools ons helpen om de duurzaamheid van een ontwerp te optimaliseren door het analyseren van verschillende factoren zoals zonlicht, wind, en thermische prestaties.

De Uitdagingen van Parametrisch Ontwerpen

Natuurlijk brengt parametrisch ontwerpen ook uitdagingen met zich mee. Het vereist geavanceerde software en technische vaardigheden, en het is belangrijk om de balans te vinden tussen esthetiek en functionaliteit en verschillende toepassingsgebieden te (onder)zoeken. Parametrisch ontwerpen leent zich niet zonder meer voor alle projecten of berekeningen. Echter, bij abtWassenaar zijn we ervan overtuigd dat de voordelen de uitdagingen ver overtreffen.

Conclusie

Parametrisch ontwerpen is meer dan een trend; het is een krachtig hulpmiddel dat ons helpt om beter te bouwen. Bij abtWassenaar zijn we enthousiast over de mogelijkheden die het biedt, en we houden je graag op de hoogte van onze ervaringen en inzichten uit ons parametrische ontwerp paradijs. Voor meer info kun je ook terecht bij onze 'paradijsvogels' Lex Meijer en Rick Bruins.
Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


De voordelen op een rij

Ben je benieuwd naar de meerwaarde van parametrisch ontwerp in het algemeen? Dan zetten we met alle plezier de voordelen hieronder nog eens voor je op een rij:

 1. Efficiëntie: Door het gebruik van parametrische ontwerptools kan het ontwerpproces enorm versneld worden. Rekenmodellen kunnen snel worden aangepast door simpelweg de parameters te wijzigen in plaats van het model vanaf het begin opnieuw op te bouwen. Dit kan de benodigde tijd voor het creëren van verschillende versies of iteraties van een ontwerp drastisch verminderen.

 2. Flexibiliteit: Een parametrisch model biedt veel flexibiliteit. Het stelt ontwerpers in staat om gemakkelijk aanpassingen te maken en verschillende scenario's te onderzoeken. Dit maakt het mogelijk om te reageren op veranderingen in de projectvereisten of omgevingsfactoren.

 3. Precisie: Parametrisch ontwerp biedt minder foutkans omdat het de creatie van nauwkeurige en gedetailleerde modellen mogelijk maakt. Dit kan helpen om fouten te verminderen en de kwaliteit van het eindproduct te verhogen.

 4. Automatisering: Veel taken in het ontwerpproces kunnen worden geautomatiseerd met behulp van parametrische ontwerpsoftware. Dit kan helpen om de hoeveelheid handmatig werk te verminderen en de efficiëntie verder te verhogen.

 5. Innovatie: Parametrisch ontwerp kan ook innovatie stimuleren door het mogelijk te maken om complexe vormen en structuren te creëren die moeilijk of onmogelijk zouden zijn om te bereiken met traditionele ontwerptechnieken.

 6. Duurzaam Ontwerp: Parametrisch ontwerp maakt het mogelijk om duurzame en energie-efficiënte ontwerpen te creëren. Door parameters zoals zonlicht, wind, regenval en andere omgevingsfactoren in overweging te nemen, kunnen ontwerpers gebouwen creëren die op natuurlijke wijze koel blijven, de hoeveelheid natuurlijk licht maximaliseren en andere energiebesparende maatregelen implementeren.

 7. Materiaaloptimalisatie: Met parametrische ontwerptools kunnen ontwerpers de benodigde hoeveelheid materialen optimaliseren, wat helpt bij het verminderen van afval. Door de precieze hoeveelheden van elk benodigd materiaal te berekenen, kan een project efficiënter gebruik maken van bronnen en de milieu-impact verminderen.

 8. Levenscyclusanalyse: Door het integreren van levenscyclusanalyse in het parametrisch ontwerpproces, kunnen ontwerpers de totale milieu-impact van een gebouw gedurende zijn hele levensduur in kaart brengen en ontwerpen optimaliseren voor minimale milieu-impact.

 

Bekijk ook ons artikel over de Masterclass parametrisch ontwerp.

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.