- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Gevelrenovatie GR+ Provinciehuis Groningen

16 februari 2022

Het regent mooie projecten bij abtWassenaar! We zijn stiekem toch best wel trots op wat we allemaal doen en waar we aan bij mogen dragen! Het GR+ project is hier een mooi voorbeeld van. abtWassenaar mocht hier het constructief advies voor verzorgen.

Het gevelrenovatieproject van het Provinciehuis is afgerond en opgeleverd. We hebben een compleet nieuwe entree gemaakt. Op het voorterrein staan geen auto's meer en er is een tuin met een patio gemaakt.

Het project betrof de gevelrenovatie van het gehele Provinciehuis. Dat is onderdeel van het project Provinciehuis gasloos waarbij het gehele gebouw is geïsoleerd door alle kozijnen te vervangen maar ook gevels en daken zijn geïsoleerd en vervangen. Bovendien is de verouderde hoofd entree volledig vernieuwd. Daarvoor is op het voorterrein van het Provinciehuis aan de St. Jansstraat een colonnade gebouwd, ontwerp van De Unie architecten. Deze colonnade verbind het entreegebouw met de monumentale fietsenstalling aan de overzijde. Achter de colonnade ligt een patio voor bouwdeel A en die patio is/wordt  ingericht als tuin. Daarmee is de toegang tot het gebouw geheel vernieuwd.

Ook de ontvangsthal is geheel gerenoveerd waarbij nieuwe trappen zijn aangebracht.
De routing vanuit de parkeergarage is omgelegd en komt nu aan de gevelzijde naar boven waarbij bezoekers zicht hebben op de tuin in de patio. Er is een nieuwe trap gemaakt naar de eerste verdieping van de kantoorvleugels. Daarbij is de toegang van bezoekers en personeel nu gescheiden en veel overzichtelijker geworden. Voor de personeelstoegang is een poort gemaakt in het oude gebouw A.  (Ontworpen door Oosterhoff in de jaren ’60, grondlegger van de holding Oosterhoff, waar wij deel van uitmaken.)

Om een doorgang met voldoende breedte te krijgen moest een zwaar belaste gevelkolom van gebouw A verwijderd worden. Om de forse belasting van deze kolom op te vangen hebben we een staalconstructie ontworpen waardoor deze gehele ingreep mogelijk is geworden. En het eindresultaat mag er zijn!

Met dank aan onze samenwerkingspartners natuurlijk!

Bekijk de verbouwing in vogelvlucht: https://youtu.be/JYVTM18DIAo

Betrokken partijen:

Provincie Groningen
BAM Bouw en Techniek BV
De Unie architecten
abtWassenaar constructief advies
Nijeboer Hage, installatieadviseurs
DGMR, bouwfysica adviseur

web prov web voorgevel 2  web prov web feestelijke entree web prov web feestelijke entree 2

Betrokken vanuit abtWassenaar:

Peter van der Meer, Peter Oudshoorn, Luit Dekker, Hilbrand Bos en Arjan Boonstra

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.