- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Ontwerp faculteit rechtsgeleerdheid is klaar

24 maart 2021

Het Definitief Ontwerp voor de faculteit Rechtsgeleerdheid is klaar! 

Het betreft de transformatie van de voormalige bibliotheek (Oude Boteringestraat 18 in Groningen) naar het hoofdonderkomen Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Een mooi project, een mooie locatie, wie kent dit gebouw niet?

In plaats van de grote bibliotheekzalen komen straks aan de 'Oude Boteringestraat 18' werkplekken met veel daglicht, een oefenrechtbank voor rechtenstudenten, diverse onderwijszalen en veel ruimte voor ontmoeting. Er worden grote vides gemaakt, grote gaten in het gebouw, en er wordt een verdieping bij opgezet. Er komt een nieuwe fietsenhelling aan de achterkant van het gebouw en een doorbraak door de kelder, zodat je met de fiets naar binnen kunt. Aan de voorkant kon dit al middels de bestaande fietsenhelling. Qua inrichting verandert er veel, ook in de kelder. Het casco staat er al jaren en de transformatie voltrekt zich daarbinnen, daarbovenop en er omheen. abtWassenaar controleert of de herindeling en de transformatie goed gaan en voorziet het ontwerpteam van constructief advies. Wanneer er grote gaten in een gebouw gemaakt worden, kan de samenhang in de omliggende vloer veranderen en kan het zo zijn dat deze constructief versterkt moet worden. Dat is in het geval van de vides ook aan de orde. Dat zijn belangrijke aandachtspunten in dit traject. Verder werken we samen in een BIM-omgeving, met Inbo, Cruz y Ortiz en Sijperda Hardy als installateur. BIM en 3D zijn ook erg van belang bij dit project. Alle problemen op geometrisch gebied zijn door ons lang van tevoren doorgerekend en uitgewerkt, al ver voor de fase waar we nu in zitten.

Ontwerp

In 1992 werd het gebouw ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Giorgio Grassi. De voormalige bibliotheek bestaat uit twee langwerpige delen - een openbare bibliotheek en een kantoorgedeelte - rond een binnenhof. Een ingangspaviljoen en een smal afsluitblok, voor horizontale en verticale circulatie, verbinden de twee delen. Architectencombinatie Cruz y Ortiz / Inbo presenteerde deze maand het ontwerp voor de renovatie en herindeling van het pand. Tijdens de ontwerpfase werkte de universiteit samen met architectencombinatie Cruz y Ortiz / Inbo, de gemeente Groningen, de Stadsbouwmeester en de beroemde architect Grassi. Naar verwachting zal de faculteit in 2023 kunnen verhuizen.

Open en transparant

Met deze upgrade (6.000 m2 kantoren/werkplekken met daglicht en onderwijsruimtes) wordt de voormalige bibliotheek omgetoverd tot een open en transparante studie- en werkomgeving voor de studenten en medewerkers van de faculteit.  Met een nieuw interieur en slim gebruik van de bestaande architectuur krijgt de Faculteit straks een nieuw onderkomen en sluit het zo nauw mogelijk aan bij de ontwerpprincipes van Grassi: puur, schoon en eenvoudig. Het gebouw wordt zorgvuldig ingebed in de stedelijke omgeving van de binnenstad. De extra ingang zorgt voor een betere verbinding met overige universiteitsgebouwen in de nabijheid. De onderwijszalen worden flexibel ingericht. Het gebouw zal onder meer worden verduurzaamd door verbeterde isolatie- en installatietechnieken.

De indeling

Op de bovenste vier verdiepingen (incl. de nieuwe verdieping) komt ruimte voor kantoren en overlegplekken. De vierde extra verdieping is destijds al door Giorgio Grassi ontworpen. De nieuwe verdieping zal aansluiten bij de bestaande bouw. Extra trappen, die uitkomen op de per verdieping centraal gelegen ontmoetingsplekken, zorgen voor verbinding tussen de verschillende afdelingen, de medewerkers en de studenten. Er komt een daglichtrijke centrale ontmoetingsruimte met ontvangstbalie, een koffiebar en verblijf- en studieplekken die doorlopen tot in de vleugels. Het daglicht komt via de linkervleugel binnen vanaf de nieuwe dakpatio. In de kelder komt naast de inpandige fietsenstalling, ook ruimte voor studieverenigingen en de oefenrechtbank.

En wanneer is het klaar?

Het ontwerpteam is half oktober 2019 begonnen. Nu het definitieve ontwerp is afgerond, hopen we dat het hele bouwtraject (incl. de aanbestedingsfase) in 2023/2024 klaar zal zijn. Dan kan de Faculteit Rechtsgeleerdheid haar intrede in het gebouw nemen met de start van het collegejaar 2023/2024.

Ontwerpteam:

Architect Cruz y Ortiz / Inbo Amsterdam en Heerenveen 
Bouw adviseur abtWassenaar Haren 
Installatieadviseur Sijperda-Hardy IJlst 
Bouwfysica en brandveiligheidsadviseur Peutz Groningen

Betrokken vanuit abtWassenaar:

Peter Luyendijk (directie) 
Rob Bakker (projectleider) 
Harmen Gietema (constructeur)

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.