- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Nieuwbouw Zuyderzee Lyceum

19 januari 2023

🏫 𝙉𝙞𝙚𝙪𝙬 𝙨𝙘𝙝𝙤𝙤𝙡𝙜𝙚𝙗𝙤𝙪𝙬 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙝𝙚𝙩 𝙕𝙪𝙮𝙙𝙚𝙧𝙯𝙚𝙚 𝙇𝙮𝙘𝙚𝙪𝙢 𝙞𝙣 𝙇𝙚𝙢𝙢𝙚𝙧

In nauwe samenwerking met VariO Onderwijsgroep, gemeente De Fryske Marren en LindHorst huisvestingsadviseurs bv, heeft BDP het nieuwe gebouw voor het Zuyderzee Lyceum in Lemmer ontworpen. Het bouwplan en de begroting zijn onlangs goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. In de zomer van 2023 kan mogelijk al worden gestart met de bouw. De nieuwe school krijgt een oppervlakte van ongeveer 3.000 m2 en is geschikt voor 355 leerlingen.

Wethouder onderwijs Barbara Gardeniers: “Het is mooi dat we - door de handen ineen te slaan - zo’n mooi duurzaam en toekomstbestendig schoolgebouw kunnen realiseren voor scholieren en docenten. Een schoolgebouw dat volledig kan voldoen aan de onderwijskundige behoeften. Het ontwerp past daarbij ook nog eens goed in de omgeving. We vinden het, net als de medeweggebruikers, belangrijk dat de school straks ook op een goede en veilige manier wordt ontsloten op andere wegen in de buurt. De mogelijkheden hiervoor worden verder onderzocht, waarover we de buurtbewoners later verder informeren.”

Het huidige schoolgebouw - aan de Riensingel in Lemmer - is inmiddels 58 jaar oud. Het is niet energiezuinig, voorziet niet (meer) voldoende in de onderwijskundige behoeften van deze tijd, heeft veel onderhoud nodig en is daardoor aan vervanging toe. Het nieuwe schoolgebouw is energiezuinig en voorziet in de onderwijskundige behoeften. Daarnaast wordt het volledig gasloos, energiezuinig verwarmd én gekoeld, krijgt het energiezuinige LED-verlichting en 170 zonnepanelen. Deze extra maatregelen zijn mogelijk door een zogenoemde ‘duurzaamheidstoeslag’, waarbij zowel de gemeente als het schoolbestuur samen extra investeren in duurzaamheid en een toekomstbestendige onderwijsvoorziening. Het school-gebouw wordt hierdoor een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). Het doel is uiteindelijk Nul Op de Meter (NOM) of zelfs een Energie Neutraal Gebouw (ENG).

Vario Onderwijsgroep heeft abtWassenaar gevraagd de constructieve advisering, de bouwfysische advisering en brandveiligheid te verzorgen vanaf VO tot en met UO en directievoering.Opvallend bij dit project; de vorm van het dak en de wens om deze niet achter een verlaagd plafond weg te stoppen maakt de hierdoor ontstane ruimtes uniek. Dit leverde voor ons een extra uitdaging op in relatie tot de akoestiek. In samenwerking met de Architect hebben we hier gekozen voor een houten geperforeerde plafondplaat met hierachter minerale wol. Hierdoor bleef het architectonische beeld behouden en de akoestiek optimaal. De werkzaamheden namens Bouwfysica en brandveiligheid staan onder leiding van Martijn Pestman, samen met Jari Dijkema ook verantwoordelijk voor akoestiekHarmen Gietema is projectleider constructieve advisering. Leuk weetje; Harmen Gietema is toevallig ook oud leerling van het Zuyderzee Lyceum en heeft hier zijn VMBO diploma gehaald.

 

 

[Impressies van het nieuwe Zuyderzee Lyceum © Architectenbureau BDP] 

Betrokkenen: 
VARIO Onderwijsgroep 
Lindhorst (projectmanager totale opdracht) 
Gemeente De Fryske Marren
BPD (architect)

Syperda-Hardy (installaties)  
Wiertsena & Partners (geotechniek) 
FUMO (omgevingslawaai wegverkeer) 
abtWassenaar (constructie, bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek)

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.