Aan de rand van het centrum van Groningen, tegen het bruisende Ebbingekwartier aan, ligt langs het water van de Oosterhamrikkade de nieuwbouwlocatie O-kade. De nieuwste impressies van de diverse woningtypen langs de kade en in de hoven zijn beschikbaar.
Onze betrokkenheid bij dit integrale nieuwbouwproject Oosterhamrikkade, betreft de nieuwbouw van de drie hoven (1, 2 en 4) in hartje Groningen. De woningen komen aan een superlocatie, tegenover het stadsstrand van Groningen (bij DOT). Het gaat om een mix van huur- en koopwoningen. De prijs van de koopwoningen varieert van 375.000 euro tot 1.000.000 euro. Opdrachtgever is projectontwikkelaar VanWonen. Architect is Bastiaan Jongerius Architecten uit Amsterdam. Bouwgroep Dijkstra Draisma is de betrokken aannemer en Ingenieursbureau abtWassenaar is betrokken bij het ontwerptraject, als adviseur bouwfysica en installaties. Daarnaast is Koninklijke Damstra betrokken als uitvoerend installateur. Constructeur is Alferink van Schieveen, ingenieursbureau uit Zwolle. Een mooi project op een wederom bijzondere mooie locatie bij het Ebbingekwartier. abtWassenaar is zolangzamerhand kind aan huis in het Ebbingekwartier met al die mooie projecten daar, waar wij aan bij mochten dragen ;-)
Leuk weetje, een deel van project O-kade betreft een bijzonder fabriekspand en tegelijk een stukje gered industrieel erfgoed in de ontwikkeling van de Oosterhamrikzone. Deze 'reddingsactie' ontstond uit een samenwerking tussen de Gemeente en een ondernemer op zoek naar een bedrijfspand. 'Wenutbutter'; dit bedrijf verkoopt machines waarmee je van pinda's, boter (pindakaas) kunt maken. Deze machines gaan de hele wereld over.
Opdrachtgever VanWonen zet zich in voor zeer energiezuinige ontwikkeling. Een mooi streven, waar we met onze duurzaamheidsambities natuurlijk graag aan bijdragen. Door te kiezen voor energiezuinige installaties, is de behoefte in BENG 2 lager en zijn er minder zonnepanelen nodig om deze prachtige ambitie te realiseren. Het resultaat is dat de grondgebonden woningen in Hof 2 en Hof 4 met BENG 3 scores tussen 93% en 120%, vrijwel energieneutraal of helemaal energieneutraal zijn. Hierbij realiseren wij niet alleen energiezuinige woningen, maar is de ontwikkeling - door de toepassing van minder zonnepanelen - minder milieubelastend.
Voor wie niet weet waar BENG voor staat, even heel kort door de bocht:
BENG staat voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. De BENG indicatoren zijn de nieuwe toetsingscriteria uit het bouwbesluit, om nieuwe gebouwen te beoordelen. De indicatoren zijn opgesplitst in drie onderdelen: deze kennen we als de BENG 1, 2 en 3.
BENG 1 gaat over de totale energiebehoefte in kWh/m² voor verwarming en koeling. De moeilijkheid van dit onderdeel zit hem in het ontwerp (verhouding Als/Ag), de thermische massa, de isolatiewaarden, de zontoetreding en de oriëntatie van het gebouw. Ieder gebouw heeft hierdoor ook een andere BENG 1 eis.
BENG 2 gaat over het primaire energiegebruik en hoe dit te verlagen. Kortom, het primaire brandstofverbruik dat een woning nodig heeft voor verwarming, warm tapwater, koeling, ventilatie en verlichting (verlichting is alleen onderdeel van utiliteitsgebouwen) is een BENG 2 indicator, in combinatie met het energielabel. Hierbij hebben we het met name over het “energieverbruik” van de installaties.
BENG 3 toont het aandeel hernieuwbare energie, uitgedrukt in procenten. De formule = [hoeveelheid hernieuwbare energie] / [totaal primair fossiel energiegebruik]. BENG 2 en 3 zijn aan elkaar gerelateerd. Immers; hoe beter de installaties (en hoe lager de BENG 2 score) hoe hoger het aandeel hernieuwbare energie kan zijn.
Bron beeldmateriaal: Van Wonen / Bastiaan Jongerius architecten
Jeroen van der Tas (VanWonen)
Bastiaan Jongerius (Architect)
Bouwgroep Dijkstra Draisma
Koninklijke Damstra Installatietechniek
Ingenieursbureau abtWassenaar:
Betrokken vanuit installatie: Robert Jager, Frank de Jager, Milan van der Wal
Betrokken vanuit bouwfysica & brandveiligheid: Ronald van der Bij, Jari Dijkema, Tori H en Petra Raven
Een heel ander leuk weetje over een opvallend gebouw vlakbij de O-kade, waar wij ook aan mochten bijdragen: DOT!
Wil je meer weten over hoe DOT is ontstaan en hoe dit bijzondere bouwwerk tot stand kwam? Lees hier dan alles over project DOT
Meer over BENG
Wetten en regels, gebouwen en BENG
Meer over dit project
Startsein 'audiotour' Ebbingekwartier
Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek -