- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

NEF en parametrisch ontwerptool

30 september 2021

NEF is een sociaal werk-/leerbedrijf, dat mensen in de regio Noardeast Fryslân met een afstand tot werk helpt om deel te kunnen nemen aan de arbeidsmarkt. Het nieuwe gebouw van NEF moest geschikt zijn voor de productieprocessen, maar ook een veilige en prettige omgeving voor de medewerkers waarborgen. In de ontwerpfase is door het ontwerpteam, bestaande uit architectenbureau TWA en installatie-adviseur Technion (nu Innax) en abtWassenaar, in goed overleg met de mensen van NEF toegewerkt naar het best passende gebouw. Dit heeft geleid tot een ontwerp waarin alle functies optimaal zijn opgenomen en wat toch ook flexibel is naar de toekomst.

Voor de uitvoering is aannemer Dijkstra Draisma toegetreden tot het team. Met hen zijn de uitvoeringsprincipes besproken, en waar mogelijk verder geoptimaliseerd. Tijdens het bouwproces is continu in goed overleg samengewerkt tussen alle partijen, waardoor het gebouw is gerealiseerd conform de wensen van NEF.

Als abtWassenaar zijn we trots op de parametrische ontwerptool die we hebben ontwikkeld voor dit project. Hiermee hebben we de optimale staalconstructie kunnen bepalen op basis van de specifieke geometrie van het gebouw:

nef param afb1

PARAMETRISCH ONTWERPTOOL

De ontwerptool werd ontwikkeld met Grashopper en is beschikbaar in een online omgeving (Github). Daardoor kan iedereen die dat wil, gebruik maken van de tool na een kleine instructie.  
In de eerste vijf kolommen zie je de ontwerpkeuzes die je hebt:

  • Breedte van het gebouw
  • Aantal kolommen in richting x
  • Aantal kolommen in richting y
  • Vloer overspanningsrichting
  • Het aantal vakken dat een dakplaat overspant (bepalend voor het aantal tussenliggers)

In de laatste 2 kolommen zie je hoeveel staal er nodig is, wat bijna 1-op-1 te vertalen is naar kosten.

Bijzonder is dat we met deze tool wel 144 varianten hebben berekend ipv de 3 variaties die je een opdrachtgever doorgaans aan zou bieden. Van elke ontwerpkeuze zijn alle opties uitgerekend (2x3x3x2x4 = 144 opties). Wij hoeven de berekeningswijze maar 1x op te zetten. We geven vervolgens het aantal variaties aan en daarna doet de computer in enkele minuten zijn werk. Hierbij worden automatisch een 3D beeld, en een 2D plattegrond gegenereerd, welke je inzicht geven in de verschillende opties en de gevolgen van bepaalde keuzes.

Hieronder2 voorbeelden:  
Optie 1 met weinig kolommen (veel vrijheid met indeling) en zware liggers, dus duur.  
Optie 2, de goedkoopste optie, met veel kolommen maar slanke liggersen dus minimale kosten.

 

Optie 1

nef param afb2

Optie 2

nef param afb3

Met deze parametrische 3D-tool hopen we onze opdrachtgevers (en architecten en uitvoerende partijen) inzicht te kunnen geven in de keuzes die gemaakt kunnen worden. Wil je meer kolommen plaatsen, dan zie je immers direct wat de gevolgen daarvan zijn. De mogelijkheden van de tool zijn eindeloos uit te breiden. 

Benieuwd naar deze parametrisch ontwerptool? 
Neem contact op met abtWassenaar / Lex Meijer Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.