- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Masterclass parametrisch ontwerpen

17 mei 2019

Frits Rooyakkers van Studievereniging K0ers gaf vandaag een Masterclass parametrisch ontwerpen bij abtWassenaar. Super interessant!  Met dank aan de TU/Eindhoven Frits Rooyakkers, Evelien Dorresteijn, Monica Suijs en Leonie van der Molen.


KOers is de studievereniging voor Structural Designers aan de TU Eindhoven. Hun lezingen en excursies dragen bij aan het leggen van een verbinding tussen het onderwijs en de technische praktijk.

Door het gebruik van programma’s als Grasshopper en Dynamo op de technische universiteiten, lijkt parametrisch ontwerpen in een versnelling te komen. Jonge constructeurs leren tijdens de studie om te gaan met deze ontwerp-tools die nu ook koppelingen kunnen maken met de diverse ontwerpprogramma’s(Reken- en modelleerprogramma’s). Maar wat is dat nu eigenlijk, parametrisch ontwerpen?

Parametrisch ontwerpen is een ontwerpproces waarbij, op basis van data en relaties tussen delen van een bouwwerk, een ontwerp kan worden gegenereerd. Naast het ontwerpen van complexe geometrie en constructies biedt parametrisch ontwerp ook mogelijkheden om tot in een laat stadium van het ontwerpproces wijzigingen in een responsief model door te voeren. Dit proces van ‘Design by Performance’ stelt bureaus in staat om snel en prestatiegericht modellen te genereren, verschillende interventies en scenario’s te testen, prestaties inzichtelijk te maken en zo meerwaarde te creëren als ontwerper voor hun opdrachtgevers. Je kunt zo het maximale uit iedere opgave halen, in plaats van handmatig slechts een beperkt aantal mogelijkheden te onderzoeken.

In een parametrisch model pas je alle beschikbare informatie toe in de vorm van data, ondersteunt door je eigen ervaring en kennis. Hierdoor zijn afwegingen in een ontwerpproces inzichtelijk voor de opdrachtgever of gebruiker, de toegevoegde waarde van het ontwerp is zelfs meetbaar. Zo kun je laten zien welke constructieve voorzieningen nodig zijn maar ook welke materialen er worden ontworpen, welke maatregelen voor energiebesparing zorgen en hoe bepaalde ruimtelijke keuzes voor meer daglichttoetreding zorgen en nog veel meer.. Daarnaast kun je relatief gemakkelijk later in het proces wijzigingen doorvoeren. De mogelijkheden van parametrisch ontwerpen zijn ongekend. Alle berekeningen vinden plaats dmv algoritmen gebaseerd op parameters welke resulteren in een ontwerp. Dit betekent tijdwinst. Waar normaliter een ontwerper uren bezig is met bijvoorbeeld  de berekening die nodig zijn bij een wijziging van het ontwerp, zullen diezelfde berekeningen binnen enkele minuten voor meerder alternatieve ontwerpen zorgen. Hoe mooi is dat!

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.