Kindcentrum Wolfsbos, een bijzonder energieconcept

Het opvallende KindcentrumWolfsbos in Hoogeveen is na 2 jaar bouwen wederom een prachtig voorbeeld geworden van een duurzaam schoolgebouw. abtWassenaar heeft al een flink aantal duurzame, flexibel indeelbare/toekomstbestendige schoolgebouwen aan haar portfolio toe kunnen voegen. Ook bij dit project is met vereende krachten weer een knap staaltje vakmanschap neergezet. Over elk detail is nagedacht. 
abtWassenaar fungeerde als constructeur met een toezichthoudende rol in de uitvoering.  We lichten enkele interessante onderdelen toe.

Om te beginnen is er gewerkt met prefab funderingspalen die de grond ingedrukt zijn in plaats van geheid. Dit om uitspoelingsrisico's te vermijden. Bijkomend voordeel was natuurlijk ook dat de omgeving geen last had van heiwerkzaamheden.

Er is gekozen voor dragende gevels. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijke dragende binnenmuren en kolommen zijn en het gebouw zodoende flexibel indeelbaar is. Immers, de binnenruimten hebben verplaatsbare wanden. Mocht de school in de toekomst een andere indeling nodig hebben of zelfs een andere bestemming krijgen, dan is dat goed te realiseren door de flexibele indeling. Het gebouw is daarmee toekomstbestendig.

Voor het optimale klimaat zijn de benodigde leidingen en slangen voor verwarming opgenomen in de vloer. Koude- en warmtevraag worden ontleend aan het waterleidingnet. Verder zijn alle installaties bovenop het gebouw geplaatst en bedekt met een kap van 500 zonnepanelen. De zonnepanelenkap onttrekt alle installatietechnische componenten aan het zicht. De zonnepanelen zijn onderdeel van het totale ontwerp. Het dak is zo geconstrueerd dat de zonnepanelen in een optimale hoek liggen om zoveel mogelijk energie op te wekken. Over de onderliggende staalconstructie is erg goed nagedacht. Er is rekening gehouden met een handige en snelle montage van de 500 zonnepanelen. Een enorme montage klus die dankzij het voorwerk snel en soepel is verlopen.

 

wolfsbos IMG 8514 zonnekap 3 webres      wolfsbos IMG 8514 zonnekap 2 webres

Lees binnenkort meer over dit bijzondere schoolgebouw in het magazine Bouwen in het Noorden.
Wil je een seintje krijgen wanneer het artikel uitkomt? Laat je emailadres achter en je hoeft niets meer te missen ;-)

Meer weten over de ins- en outs van dit project? Bekijk de projectinformatie op onze website.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Contactgegevens


abtWassenaar
Inventief met techniek

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl

Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.