- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

De Kunstwerf en het nieuwe Groningen

26 september 2022

FEESTELIJKE OPENING KUNSTWERF

Wij zijn trots op de bijdrage die wij mogen leveren aan het transformeren van de stad Groningen.
Een prachtig en heel recent onderdeel van deze transformatie, is het gasloze en energieneutrale complex Kunstwerf. Afgelopen vrijdag werd de Kunstwerf feestelijk geopend! We feliciteren de Gemeente Groningen en architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke, met de Kunstwerf! 

Begin oktober 2019 werd gestart met de bouw van de Kunstwerf. Ard De Vries en Donna van Milligen Bielke ontwierpen de Kunstwerf als een omheind geheel van nieuwbouw en bestaande gebouwen als Villa B en het Regulateurshuis. Onderdeel van de Kunstwerf is ook een publiek toegankelijke tuin, naar een ontwerp van de wereldberoemde tuinarchitect Piet Oudolf. Met de Kunstwerf wordt het stedelijk weefsel van Groningen voortgezet, door een aaneenschakeling van stedelijke ruimtes als pleintjes, straten en het typisch Groningse hofje te creëren.

Met zijn verschillen in hoogtes, volumes en detaillering reageert de nieuwbouw op de omgeving en zoekt daar aansluiting bij. De zachte omheining van arcaden is mede bedoeld als knipoog naar de historie van het Ciboga terrein, waar ooit de ommuurde Gasfabriek heeft gestaan. De nieuwbouw bestaat uit lagen van beton en geanodiseerd aluminium.

De gemeente Groningen geeft het Ebbingekwartier hiermee een extra impuls door aandacht voor cultuur. Dat biedt de gemeente een kans om het gebied opnieuw een eigen, herkenbare identiteit te geven binnen de stad als geheel en tegelijk om aanleiding te bieden voor crossovers en experimenten. 
Door realisatie van permanente huisvesting voor vijf culturele podiumgezelschappen, die nu deels in het gebied en deels elders in de stad zijn gehuisvest, neemt de diversiteit aan functies toe en wordt het Ebbingekwartier nog aantrekkelijker als woon-, werk- en leefomgeving. Bovendien draagt deze ‘makersplek’ bij aan de ambities uit City of Talent, Cultuurnota 2017-2020 van de gemeente om zowel meer en nieuw publiek voor kunst en cultuur te bereiken, als de binnenstad tot een ‘huiskamer’ te maken waar iedereen op een laagdrempelige wijze met cultuur in aanraking kan komen.

In de Kunstwerf zijn een aantal dans- en theatergezelschappen gevestigd: Club Guy & Roni, Het Houten Huis, De Noorderlingen en De Steeg. Zij krijgen in de Kunstwerf werkplaatsen en oefenruimtes. De gezelschappen waren tot dusverre versnipperd over de stad gehuisvest, vaak in panden in slechte staat. 

abtWassenaar heeft de constructie ontworpen in intensieve samenwerking met architect Ard de Vries, gemeente Groningen (Thijs Stam), Deerns (inst. adv.) en later in het bouwteam met Geveke. Het gebouw is aardbevingbestendig ontworpen en uitgevoerd. Naast de nieuwbouw hebben we gewerkt aan de transformatie van Villa B.

      

Bert Popken Jeroen de Willigen Ard de Vries Donna van Milligen Bielke Henri Cornelissen Mark Visser Rob Bakker janpiet nicolai Hessel Auwema Michel Boonstra Hindrik K. Jacob Prins Sander Kroondijk Guy Weizman Harmen van der Hoek David van Griethuysen Nicolette Klein Bleumink Wendy Holtkamp Joost van Uhm Toine van Boheemen

Meer lezen over de Kunstwerf:
Start bouw Kunstwerf 18 oktober 2019

Villa B

 

TRANSFORMATIE GRONINGEN

Jaren geleden werd het centrum van de stad Groningen autovrij gemaakt. Groningen krijgt beetje bij beetje een steeds grotere en groenere langzaam-verkeer-zone. 60% van de verkeersbewegingen bestaat uit fietsers. Vanuit de hele wereld komen mensen zelfs kijken hoe Groningen zich tot voorloper in stadsarchitectuur heeft ontwikkeld. Hoe doet Groningen dit toch?

De oorspong van het 'nieuwe Groningen' ligt in het verkeerscirculatieplan (eind jaren zeventig), waarvan toenmalig wethouder Max van den Berg, de grondlegger was. Het centrum werd autoluw gemaakt. Waar je voorheen je auto nog kon parkeren op de Grote Markt, werd het hele centrum nu een wandelgebied.  Een proces van jaren volgde, waarin Groningen zich verder ontwikkelde en het centrum steeds meer waarde terugkreeg voor de inwoners van Groningen. In 1989 werd door Mecanoo architecten een herinrichtingsplan voor de openbare ruimte in de binnenstad gemaakt. Sindsdien worden alle straten in de binnenstad geplaveid met gele klinkers en voorzien van plantenbakken met grote zitranden. In navolging van de Italiaanse architect Giambattista Nolli, die publieke ruimten zag als verlengstuk van de straat, gaf Groningen steeds meer invulling aan de transformatie van (de gebouwen in) de binnenstad. De Italiaanse visie: "Een gebouw is een verlengstuk van de straat." 

GEBOUWEN ALS VERLENGSTUK VAN DE STRAAT

De openbare bibliotheek (Giorgio Grassi) aan de Boteringestraat, is hier een mooi voorbeeld van. abtWassenaar was in 1992 al betrokken bij dit project en is opnieuw betrokken bij de recente optopping en transformatie van de openbare bibliotheek tot Faculteit Rechtsgeleerdheid. In 1994 werd het Groninger Museum (ook een project van abtWassenaar), onder regie van Alessandro Mendini op een eiland in de Zuiderhaven gebouwd. Recht tegenover het Centraal Station. Het Museum legde een verbinding tussen het stationsgebied en de binnenstad. Waar andere steden hun grote gebouwen (Universiteiten, ziekenhuizen) verplaatsten naar de industrieterreinen, besloot Groningen om deze grote gebouwen juist te behouden in de binnenstad. Groningen investeerde in voorzieningen in de de binnenstad (o.a. de transformatie van verkeersknooppunt tot winkelgebied Westerhaven). Met de transformatie van de Oostwand Grote Markt, werd de meest ingrijpende stap van de afgelopen jaren gezet. Achter de herbouwde Oostwand verscheen het cultuurcomplex Forum. Een immense en imposante verticale straat waar het allemaal gebeurt. Je vindt hier de openbare bibliotheek, het filmhuis, stripmuseum Storyworld en horeca. Aan de voet van het Forum is een plein met verschillende terrassen. De volgende stap is het realiseren van een echt groen hart op de Grote Markt. 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen
GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl
Adres:
Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen

Postbus 5176
9700 GD Groningen

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.