- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Architect Museum aan de A

27 december 2021

PERSBERICHT 27 december 2021
vector-i architect voor Museum aan de A

Het Groningse architectenbureau vector-i gaat het ontwerp maken voor het gebouwencomplex van Museum aan de A. De vijf historische panden van het te ontwikkelen museum over de Groninger geschiedenis liggen aan de Brugstraat, de Kleine der A en de Schuitemakersstraat in het A-kwartier. Een beoordelingscommissie heeft aan de hand van selectiecriteria unaniem voor de architect gekozen. Ingenieursbureau abtWassenaar uit Haren verzorgt het integraal advies. Naar verwachting is het ontwerp eind 2022 definitief waarna de verbouwing kan beginnen. Museum aan de A en gemeente Groningen zijn verheugd om met deze bureaus het ontwerpproces te starten.

Rob Schuur, voorzitter van de Raad van Toezicht van Museum aan de A, ziet uit naar de samenwerking: “De huidige museumpanden voldoen niet meer aan de behoeften van de tentoonstellingsbezoekers, gezinnen, scholieren en toeristen. Daarom ben ik blij dat de deels middeleeuwse panden voor iedereen op een aantrekkelijke en duurzame manier toegankelijk gemaakt worden.”

Historische gebouwen, nieuwe toekomst
Wethouder Roeland van der Schaaf ziet de ontwikkelingen met veel belangstelling tegemoet: “Het museum is gehuisvest in twee van de fraaiste en oudste panden in onze historische binnenstad. Het Canterhuis en het Gotisch huis zijn juweeltjes waar we trots op zijn. Maar ook het Museum aan de A wil en moet met de tijd meegaan. Er ligt een opdracht om te verduurzamen en een museum te worden voor en door Groningers. Het bureau dat hiermee aan de slag gaat krijgt een mooie uitdaging om deze gebouwen met zo’n rijke geschiedenis weer een nieuwe toekomst te geven. We hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen. We volgen het in ieder geval op de voet.”

vector-i
Het Groningse vector-i vormt samen met i29 uit Amsterdam en Zwartwoud uit Groningen één team van ontwerpers, architecten en interieurarchitecten. In wisselende combinaties werkten zij eerder succesvol samen aan het interieur voor Gasunie in Groningen, het poortgebouw de Koekamp in Den Haag en Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

abtWassenaar
Vincent Martijn, directeur van abtWassenaar, verheugt zich erop de integrale advisering (constructie, bouwfysica en installatie) te verzorgen voor Museum aan de A. “Een mooie uitdaging om er samen een functioneel, duurzaam en inspirerend gebouw van te maken. Een gebouwencomplex dat zowel een nieuwe impuls geeft aan het museum als aan het A-kwartier. Een integrale benadering van techniek, vormgeving en functionaliteit is essentieel in deze complexe opgave.”

Beoordelingscommissie
De commissie met experts op het gebied van stedenbouw, restauratie, renovatie en museale omgevingen bestond uit Alfred Kazemier, directeur Ruimtelijk beleid en ontwerp Stadsontwikkeling en Jaco Kalfsbeek, gebiedsstedenbouwer Binnenstad van gemeente Groningen, Aale Dijkstra, directeur Groninger Monumentenfonds en medewerkers van het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Experts van draaijer+partners begeleidden de commissie bij de beoordeling. Het bureau is eerder dit jaar geselecteerd voor het project- en bouwmanagement voor de realisatie van Museum aan de A.

Museum aan de A
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt het Museum aan de A; een nieuw en vernieuwend museum dat samen met de andere musea in provincie en Stad het verhaal van Groningen vertelt. Vanaf 2024 is het deels middeleeuws museumcomplex omgevormd tot splinternieuw museum over de rijke Groninger geschiedenis. Als ontmoetingsplek en pleisterplaats staan de deuren dan open voor bezoekers en instellingen op het gebied van de Groninger geschiedenis en identiteit. Vaste samenwerkingspartners zijn de Groninger Archieven, het Groninger Museum en onderwijsinstelling Noorderpoort.

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.