
Interview met Lex Meijer, constructeur bij abtWassenaar
Even voorstellen
Lex Meijer, 34 lentes jong en al 6 jaar werkzaam bij abtWassenaar. Lex is constructeur, op papier. Maar wat betekent dat in de praktijk? Er bestaat een groot verschil tussen een constructeur op papier en wat de verschillende constructeurs daadwerkelijk doen binnen abtWassenaar. Hoe kan dat en hoe zit dat bij Lex?
De constructeur Lex Meijer
Lex heeft zich gericht op constructies in het algemeen maar vindt betonconstructies interessanter dan staalconstructies en houdt zich veel meer bezig met beton. Hij heeft zich toegelegd op betonconstructies en is binnen abtWassenaar één van de betonspecialisten geworden (Vragen over beton? Lex weet het).
Daarnaast heeft Lex een ondersteunende functie mbt het BIM proces, dmv programmeren en systemen efficiënter maken met Dynamo. Dit heeft hij als het ware nog wat verder doorgetrokken naar parametrisch ontwerp. Daarmee kun je ook constructies berekenen, en meerdere tegelijk en je kunt er zelfs duizenden varianten mee afwegen.
Berekeningen maken doet natuurlijk iedere constructeur maar niet iedereen doet dat met Dynamo. Een voordeel van Dynamo is dat je bv alle vloer variabelen uitrekent, met elke willekeurige overspanning. Gooi die uitkomsten in een tabel en je hebt alle variaties voorhanden. Je hoeft dus niet bij iedere wijziging het hele proces opnieuw te berekenen want je hebt alle variabele berekeningen immers al klaar staan in je tabel, superhandig!
Tegenwoordig worden hier ook andere tools voor gebruikt, waar al rekensoftware in zit, zoals Grashopper. Hierbij hoef je zelf minder in te voeren. Waarom zou je dan Dynamo gebruiken? Grashopper is meer rekenen en het visueel maken en Dynamo is specifiek gericht op Revit. Hierdoor kun je ook hele processen in Revit automatiseren en dat levert enorme winst op. Revit is een 3D programma voor tekenen en modelleren. Mbv Dynamo analyseer, wijzig of creëer je in no-time een heel 3D model van Revit.
Lex over zijn toegevoegde waarde
Wat is jouw toegevoegde waarde voor abtWassenaar? Er zijn immers meer parametrisch goed onderlegde constructeurs in huis zoals bv Rick? Er is altijd wel iemand die beter of sneller is of meer ervaring heeft maar na Rick, kom ik ;-) Rick houdt zich allang niet meer bezig met het ondersteunen van modelleurs (door tools te programmeren in Revit waarmee ze efficiënter kunnen werken). Hij zit op een veel hoger niveau en is met hele complexe zaken bezig. Dat gat wat Rick daarmee eigenlijk heeft achtergelaten (ondersteuning modelleurs) probeer ik zo goed mogelijk op te vullen.
Verder ben ik heel gedreven, ambitieus, leergierig en wil ik altijd nieuwe dingen ontdekken. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn, wil ik daar alles van weten en het mij eigen maken. Ik pak het op en leer snel. Zo blijf ik altijd bij en ben ik qua vernieuwingen in het bedrijf ook absoluut van toegevoegde waarde. Daarnaast ben ik gewoon een goede constructeur en dat is natuurlijk de basis. De toegevoegde waarde van Lex gaat eigenlijk nog veel verder dan hijzelf aangeeft, maar dat wordt vanzelf duidelijk bij het lezen van dit verhaal.
Hoe ben je hier begonnen?
Zoals de meeste jonge constructeurs hier zijn begonnen; met een stage en afstuderen. Dan leer je modelleren in Revit en een beetje rekenen. Vervolgens ga je daarna door in je werk en doe je een beetje een combinatie van beiden; modelleren en rekenen. Vervolgens heb ik ook nog een masteropleiding betonconstructies gedaan en zodoende ontwikkelde ik mezelf ook heel erg op dat gebied (masteropleiding bij de 'Betonvereniging' in combinatie met 'Bouwen met staal', gecombineerd: BVBmS in Utrecht. Van 2014 tot 2018). Met dank aan Hans Tuinte (top afstudeerbegeleider), Geert van Oost en Peter Oudshoorn voor de ondersteuning.
Ik heb in die periode ook aan een mooi project gewerkt; het Kaapplein in Hoogeveen. Een hele grote parkeerkelder met 4 woonblokken. Ik heb er uiteindelijk bijna fulltime anderhalf jaar aan gewerkt en een heleboel geleerd.
Spreadsheet gedrongen constructies
Ik heb tijdens het Kaapplein project ook een spreadsheet ontwikkeld die de verschillende belastingen (tav gedrongen constructies) kan berekenen. Het is een spreadsheet die echt ontworpen is voor poer-constructies. Poeren zijn blokvormige beton-funderingselementen met hoge geconcentreerde krachten (kolommen bijvoorbeeld) met meerdere palen. De spreadsheet is echter bruikbaar voor elke andere vorm van een gedrongen constructie. Deze spreadsheet wordt nog steeds dagelijks gebruikt binnen ons bedrijf maar ook binnen andere Oosterhoff Group werkmaatschappijen, zoals ABT in Velp. Waar gebruik je dit dan? Overal waar een relatief grote krachtoverdracht plaatsvindt op een relatief kleine afstand.
De spreadsheet wordt nog steeds verder geoptimaliseerd. Door de jaren heen word je natuurlijk steeds slimmer, groeit je kennis en verandert er van alles. We blijven de spreadsheet regels toetsen aan het hier en nu. We willen er te allen tijde zeker zijn dat het constructief nog steeds goed en verantwoord is. Om dat te bereiken hebben we intern een kleine werkgroep in het leven geroepen. In de werkgroep zitten Rick, Jaap, Klaas-Anne en ik. De hoogste kwaliteit en de beste oplossing staan bij ons voorop en dat blijven we goed bewaken.
Of ik trots ben op de spreadsheet en het veelvuldige gebruik binnen de organisaties? Jawel, zeker toen ik net begonnen was en de rekenregels nog niet zo lang bestonden... Ik word nog steeds als specialist op dit gebied gezien. Het is maar een Excel sheet maar ik ben er wel trots op dat ik dit gemaakt heb en dat het zo veelvuldig gebruikt wordt.
USP’s
Om nog even terug te komen op de vraag over toegevoegde waarde: parametrisch ontwerpen, met name het programmeer gedeelte, is natuurlijk wel een beetje mijn unieke ding. Dat hoort niet standaard bij het constructeur zijn maar is een specialisatie. Daarnaast is de de spreadsheet ook wel een heel onderscheidend onderdeel wanneer we het hebben over mijn toegevoegde waarde voor abtWassenaar.
Meer projecten
Naast het Kaapplein (oorsprong van de spreadsheet), waar ik de eerste jaren veel mee bezig ben geweest, was er ook het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). Hier heb ik veel aan gewerkt. In het begin bij abtWassenaar werkte ik samen met Peter van der Meer aan project Kaapplein en later werkte ik met Rob Bakker aan UMCG projecten.
Bij het UMCG ben ik gaandeweg steeds meer met Rob gaan samenwerken en heb ik ook projecten overgenomen. O.a. de Berkentuin; dit betrof alle ontwikkelingen omtrent de voorbereidingen tav de Hotfloor (vernieuwing trauma gedeelte UMCG: operatiecentrum, spoedeisende hulp en intensive care). Er kwam een nieuwe spoedlift, een nieuwe route naar en vanaf het helidek (die route komt via de lift uit in het traumacentrum, waar vervolgens weer van alles op aansluit). Het is een soort centrisch samenkomen in de Hotfloor (operatiekamers etc.). De Hotfloor en de routes er naar toe zullen veel efficiënter zijn door de vernieuwingen. Al met al was de Berkentuin een complex project waar ik veel tijd aan heb besteed.
abtWassenaar zit vaak in de voorbereidingsfase van projecten. De lijst met projecten binnen het UMCG is enorm. Het laatste stukje UMCG project is net afgerond; nieuwe apotheek in UMCG. Hierbij heb ik eigenlijk voor het eerst als projectleider geacteerd. Rob was hier begonnen en ik heb het halverwege overgenomen. Ik ben een soort van vaste constructeur voor het UMCG geworden maar Rob en ik zijn beiden aanspreekpunt voor het UMCG. De samenwerking tussen abtWassenaar en het UMCG verloopt heel organisch.
Een ander mooi project is de Kunstwerf: heel erg leuk project dat nu in uitvoering is. Grootste deel voor ons is nu ook al wel gebeurd, alle beton zit er in. abtWassenaar heeft met name een toezichthoudende rol mbt in het werk gestorte beton. Er zit voornamelijk beton in de fundering.
Windesheim; nóg een mooi project waar ik aan meegewerkt heb. De versterking van bollenplaatvloeren bij Windesheim. Een bollenplaatvloer is eigenlijk een geavanceerde versie van een breedplaatvloer. Een breedplaatvloer is een geprefabriceerde schil van een centimeter of 7 en die je eerst neerlegt en vervolgens kan er dan beton in gestort worden zonder dat je bekisting nodig hebt. Een snelle en goedkope methode. Als je die vloer lichter wilt maken kun je er kunststof bollen in stoppen en de tussenliggende ruimte volstorten met beton.
Alle bollenplaatvloeren in Nederland moesten nav de bollenplaat discussie, iov de overheid onderzocht worden. Gebouw X in Windesheim werd zodoende ook onderzocht. Wij mochten een versterking methode bedenken welke werd toegepast op 8000 bollen (circa 800-1000 kunststof bollen per verdieping). Na de bollenplaatvloeren moeten overigens ook veel breedplaatvloeren in Nederland gecheckt worden. Windesheim gebouw X was ook weer een super interessant en leerzaam project waar ik aan mee heb mogen werken.
Meedenken en innoveren
Verder zit ik al anderhalf jaar in de BIM werkgroep samen met Bianca, Klaas-Anne, Geert, Melissa, Peter Luyendijk en Rob. Dit soort groepjes en bezig zijn met innovatie, vind ik erg leuk. Mijn rol hierin; het overleggen van kansen in innovatie; dus wat ik aan mogelijkheden en beperkingen zie, wat ik constateer als constructeur zijnde, bijvoorbeeld hoe het met de modelleurs gaat, waar de kwaliteit van onze modellen en tekeningen wel of niet aan voldoet etc. De werkgroep is in het leven geroepen om de kwaliteit van onze 3D modellen te verbeteren en te bewaken.
Doordat er een BIM werkgroep is zijn er allerlei besluiten genomen, innovaties bedacht en veranderingen ingezet. Zo zijn er ook BIM coördinatoren aangewezen. Ieder project kan tegenwoordig gebruik maken van een BIM coördinator om de modellen te controleren. Ik stop vrij veel tijd in de werkgroep, het bedenken van innovaties, efficiencyslagen en meer van dat soort processen.
De gouden tip voor nieuwe medewerkers
Tot slot, wat zou jij nieuwe constructeurs en nieuwe medewerkers mee willen geven? Wat ik mee zou willen geven is, zorg dat je doet wat je leuk vindt! Als je doet wat je leuk vindt is daar ruimte voor, gaat het goed en word je daar ook voor beloont. Zie je kansen, voor verbeteringen binnen het bedrijf, duik erin (wanneer daar tijd voor is). Dat wordt omarmd en aangemoedigd. Maak gebruik van alle kennis die er is en leer van iedereen. Binnen abtWassenaar kan iedereen groeien en zijn of haar eigen bijdrage leveren, daar is echt ruimte voor!
Wil jij na dit mooie verhaal van Lex ook bij ons komen werken? Bekijk de Vacatures.