- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Een stukje historie - UMCG 300.000 m2 - al 40 jaar huisadviseur

18 november 2021

Een stukje historie
UMCG 300.000 m² - Al 40 jaar huisadviseur 
 
Vanaf halverwege de jaren tachtig is abtWassenaar huisadviseur van het UMCG.  
De oorsprong van onze betrokkenheid bij de nieuwbouw van het UMCG begon bij ‘de beddenhuizen’. Het complex van de welbekende witte blokken in de buitenste ring van het ziekenhuisterrein, omvat de beddenhuizen en daar middenin bevinden zich de CMC’s (Centraal Medische Complexen). Dat is hoe, in het begin van de jaren 80, het masterplan in elkaar is gezet voor het UMCG. 

H e t e e r s t e b e d d e n h u i s 
We zijn halverwege de jaren 80 bij de bouw van het eerste beddenhuis betrokken geraakt. Otto Wassenaar werd als Groninger constructeur gevraagd een prijsopgave te maken voor het ontwerp van het eerste beddenhuis. Otto Wassenaar ging een kop koffie drinken bij de toenmalige directeur van bouwzaken en kreeg daar ter plekke de opdracht; “Nou dan moeten jullie het maar doen”. Zo zijn we daar ooit gestart. 
Tot 1983 zijn er nog tekeningen te vinden van constructeur Buisman (in relatie tot architect Wytze Patijn uit Rotterdam, die bij het ontwerp van het UMCG betrokken was). Na 1983 zijn er door ons nog heel veel projecten verricht i.c.m. Coltof en Peree.  

H o o f d c o n s t r u c t e u r 
De samenwerking met het AZG (wat later het UMCG werd) beviel goed, van beide kanten. In 1999 kregen wij als bureau de volledige opdracht voor het constructief advies m.b.t. de Noordpunt (ca 20.000 m²). Het project omvat onder meer een 3-laags parkeergarage volgens het polderprincipe (geen betonvloer, maar een afsluitende potkleilaag) en vier bestralingsbunkers met wanden tot 1,7 m dikte. Daarnaast werden en worden wij nu nog betrokken bij vele verbouwingen en uitbreidingen. Na de Noordpunt volgden meer nieuwbouwprojecten zoals het Protonencentrum, de glazen droogloop Noord, een nieuwe CMC, Berkentuin, inclusief nieuwe spoedlift en de Hotfloor. 

H u i s a d v i s e u r van het UMCG 
Vaste adviseur vanuit (abt)Wassenaar was Roelf Dijkhuis en sinds 2001, Rob Bakker. Er zijn veel wisselingen geweest bij andere betrokkenen (zowel bij bouwzaken, als bij adviseurs en aannemers). De constante factor was abtWassenaar, samen met Adviesburo Van der Plas b.v.
Er werd vanuit het UMCG een duidelijke lijn getrokken; dit zijn partijen waar we vertrouwen in hebben, waar we mee werken. Hierdoor kwamen ‘kleine werkjes’ en verbouwingen automatisch naar ons toe. Inmiddels is dit uitgemond in een vast raamcontract.  We mogen onszelf zo langzamerhand (met 40 jaar historie) wel de vaste huisadviseur van het UMCG noemen ;-)

#abtwassenaar #huisadviseur #constructie #umcg #groningen
Luchtfotografie © Koos Boertjens (noordinbeeld.nl)
 
Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.