- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Door naar finale Doe&Durf Challenge!

04 november 2021

Met een team van jong Oosterhoffers zijn we door naar de finale van de NL Ingenieurs Doe&Durf Challenge! In ons Oosterhoff-team zitten Charley Meyer (abtWassenaar), Casper La Grouw (BBN), Michiel van der Elst (ABT België), Wouter Lasonder (ABT) en Femke Verlegh (ABT).

Nederland, 2050 - Nederland viert feest!

Op 20 oktober 2050, precies 25 jaar na de lancering van connECTOR is het 2.000.000e circulaire gebouw gerealiseerd met secundaire bouwmaterialen. Wat ooit begon als een open source verbindingselement voor vlakglas en gevelelementen mondde uit in de benodigde systeemverandering voor circulair bouwen. Weet u nog? Vroeger werden materialen weggegooid. Dankzij connECTOR worden materialen uit donorgebouwen opnieuw hoogwaardig hergebruikt. Maar dat niet alleen. Na de introductie is een geautomatiseerde keten ontstaan van vrijkomende materialen voor ontwerpprocessen. De lokale productie van connECTOR’s die op de bouwplaats van afval zijn ge3D-print, zorgden voor een drastische reductie van bouwverkeer.

De lokale productie van connECTOR’s die op de bouwplaats van afval zijn ge3D-print, zorgden voor een drastische reductie van bouwverkeer. connECTOR biedt een praktische oplossing voor circulariteit in de bouw, door laagwaardige verwerking van de doorgaans lastige materialen zoals vlakglas en gevelpanelen te voorkomen. Het hergebruik potentieel wordt nu veelal bepaald door de kwaliteit en de benodigde energie en arbeid voor herinzet. Daarnaast zorgt scherpere regelgeving voor standaardisering van ontwerpoplossingen. Dit leidt snel tot eenheidsworst, oftewel saaie gebouwen. Hergebruik van unieke elementen is hierdoor niet mogelijk. connECTOR zorgt ervoor dat deze elementen wel herbruikbaar zijn door middel van een parametrisch verbindingselement en biedt daarmee volledige ontwerpvrijheid. connECTOR is parametrisch opgezet waardoor het aantal te verbinden elementen en de afmetingen eenvoudig kunnen worden aangepast. connECTOR wordt als open source aangeboden, en is daardoor voor iedereen toegankelijk en te optimaliseren. Door 3D printen kan het element op de bouwplaats worden geprint van materiaal naar keuze, waaronder restmateriaal uit de sloop, maar mogelijk ook met biobased materialen.

connECTOR zet in op de huidige ontwikkelingen in de bouw. Digitalisering met behulp van materiaalpaspoorten, BIM modellen en materialenbanken, maakt het mogelijk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en de beschikbare componenten in een model te combineren. Daarnaast komen er steeds meer hoogwaardige bouwproducten beschikbaar. Zoals glas, wat momenteel slecht herbruikbaar is. Wanneer een stuk glas een te lage isolatiewaarde heeft, kan simpelweg via connECTOR een extra laag secundair glas worden toegevoegd. connECTOR is niet alleen bruikbaar voor gevelelementen, maar bijvoorbeeld ook voor inbouwpakketten. De bouw is verantwoordelijk voor zo’n 40-50% van het materiaalgebruik, 20-40% van de verkeersstromen en zo’n 30-40% van het afval in Nederland. connECTOR draagt een steentje bij om de impact van de bouw te beperken en ervoor te zorgen dat architecten hun ontwerpvrijheid behouden.

Bovenstaand een kleine impressie van onze inzending voor de Doe&Durf challenge NL ingenieurs. Ook benieuwd naar de uitkomst? De finale is op 18 november a.s. tijdens het congres 'De ingenieuze stad'.

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.