- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Nieuwe LocHal is Centre Pompidou Tilburg

23 januari 2019

Een oude locomotievenhal in Tilburg is omgetoverd tot een modern glaspaleis met daarin kunstinstellingen en een bibliotheek. En veel houten trappen om op te zitten. 

De LocHal, het nieuwe cultuurgebouw van Tilburg, was al een hit voordat de officiële opening donderdag plaatsvond. Sinds de jaarwisseling hebben duizenden Tilburgers een bezoek gebracht aan de voormalige locomotievenloods in de nog altijd desolate Spoorzone waar tot het begin van de 21ste eeuw locomotieven werden gebouwd en gerepareerd. De afgelopen anderhalf jaar is de loods uit 1932, een al lang leegstaand gemeentelijk monument, verbouwd tot een modernistisch glaspaleis dat onderdak biedt aan de bibliotheek Midden-Brabant, twee kunstinstellingen (Kunstloc Brabant en Brabant C) en de werkplekkenverhuurder Seats2Meet.

Het ontwerp waarmee drie ontwerpbureaus (Civic Architecture, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside) enkele jaren geleden de prijsvraag voor de LocHal wonnen, voorzag in een onorthodoxe verbouwing van het fabrieksgebouw. Niet voor de in dit soort gevallen gebruikelijke oplossing van ‘dozen in een doos’ kozen de ontwerpers, maar voor een ‘trappenlandschap’, zoals ze het zelf noemen. Achter het ‘stadscafé’ en de expositieruimte bij de hoofdingang liggen brede trappen die, onderbroken door een platform, naar de bovenetages voeren. Ze dienen niet alleen als overbrugging van hoogteverschillen, maar ook als hang- en zitplekken. Met succes: een week voor de opening was het druk op de trappen van de LocHal.. Lees het hele artikel in het NRC.

Bron: www.nrc.nl / Artikel door Bernard Hulsman / Fotografie Arjen Veldt

LocHal projectinformatie

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.