- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

Bouma Estate vol in de uitvoering

19 november 2020

Het project de Bouma Estate in het Europapark (tegenover Jumbo Euroborg) is in volle gang. Het is een project met meerdere constructieve bijzonderheden.

Het gebouw aan de Boumaboulevard in Groningen, heeft verschillende functies: op de onderste laag parkeren, op de begane grond kantoorruimte, eerste verdieping kantoorruimte en appartementen en vanaf de tweede verdieping appartementen. Om de constructie daar goed op af te stemmen was een hele puzzel.

Waar we nu vooral mee bezig zijn is het voorzien van de aannemer van de juiste stukken, omdat het gebouw volledig in prefab betonconstructies wordt uitgevoerd. De bouwkraan draait en de fundering wordt nu gemaakt.

We zijn bezig met de onderste laag. De palen zitten erin en het eerste beton is inmiddels gestort. Afgelopen maandag hebben we de wapening van het eerste deel funderingsconstructie gekeurd.

We hebben te maken met allerlei prefab varianten: halffabrikaten, holle wanden, volledige prefabwanden, kolommen die in het werk gestort worden. Kortom een hele mix van prefabonderdelen waar wij de berekening voor doen. Wij mogen voor de aannemer ook de bewapening voor al deze losse onderdelen berekenen.

In de kelder hebben we vooral hollewandelementen. Vanaf de begane grond gaan we naar prefab elementen.

De onderste bouwlaag is bestemd voor parkeren. Er komt geen keldervloer in maar bestrating (klinkers). Dit is kostenbesparend tov een keldervloer in beton uitgevoerd. Doorgaans begin je met beton onderin en dan kun je hierop onderstempeling zetten om van daaraf te beginnen met bouwen. Er ligt dus geen onderste vloer maar bestrating. Door met prefabelementen (kanaalplaatvloeren) te werken op de volgende laag (begane grond), is er zodoende geen onderstempeling nodig. Dit scheelt een hele boel werk qua onderstempeling op een bestrate eerste laag...

Qua architectuur zijn er ook een aantal leuke uitdagingen. De architect heeft een ontwerp gemaakt met grote verdiepinghoge raamopeningen rondom. Aan ons de uitdaging om te zorgen voor voldoende stabiliteit. Met zoveel ramen is dat best een hele klus. Er is hier aardig de grens opgezocht om te kijken wat er nog kan binnen een betonuitvoering.

Alleen de onderste bouwlaag wordt voorzien van gevelmetselwerk, daarboven wordt Sto (stucwerk) als gevelbekleding toegepast. (niet meer dan dat).

De grote balkons aan de Boumaboulevard zijde (met zicht op Alfacollege) zijn drie meter diep en zes meter breed. Dit zijn diepe balkons en constructief zijn dit forse uitkragingen. Er zijn slanke (schijn)kolommen geplaatst. De kolommen zijn ongeschikt om de balkonnen te dragen en hebben puur een esthetische functie. Vandaar dat er bij de balkonnen is gekozen voor uitkragingen; type Balquoon. Het zijn holle balkonelementen tbv besparing van gewicht. Dit zijn omgekeerde holle bakjes. Aan de onderzijde hol en met een aantal opstaande randen waar platen over geplaatst worden. Het water sijpelt de plaat in en wordt op één punt afgevoerd. Voordeel is dat deze balkons veel lichter zijn. Bij normale belastingen vanuit regelgeving zou je 250 kg per m2 kunnen belasten. We hebben hier 18m2 per balkon dus reken maar uit. Het grote voordeel van deze holle balkons is dat je veel minder massa aan het casco hangt. Het scheelt aanzienlijk in het eigen gewicht.

 boumaboulevard wapening IMG 8926 webf boumaboulevard wapening IMG 8930 webfthumbnail boumaboulevard

boumaboulevard artistimpression balkonnetjes view 01 balqoon zoom

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en oplevering?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele update meer.

Betrokkenen
Opdrachtgever: Snijder vastgoed ontwikkeling
Architect: AAS
Aannemer: Bouwbedrijf Kooi
Constructieve advisering en geotechniek: abtWassenaar
Installatie adviseur: Aalbers Installatietechniek
Bouwfysica: Noorman
Bouwfysisch- en Installatietechnisch advies: VM Consultancy (voorfase)

Projectinformatie Bouma Estate Europapark

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.