- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

BIM sparingstool

14 juli 2022

BIM SPARINGSTOOL
abtWassenaar heeft een tool ontwikkeld om automatisch en gecontroleerd bouwkundige deur- en raamsparingen over te nemen in onze constructieve modellen. We genereren zelf de sparingen o.b.v. het model van de architect. We spraken met Bianca, Lex en Arjan over de BIM sparingstool die zij ontwikkeld hebben. Eén van de vele inventieve tools die abtWassenaar heeft bedacht.

IAnca, Lex en Arjan, ontwikkelden de BIM sparingstool voor abtWassenaar

KOPLOPER BINNEN VAKGEBIED 
abtWasssenaar doet meer dan rekenen en modelleren. We lopen graag voorop waar het gaat om nieuwe ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Een van de dingen die we doen naast rekenen en modelleren is dan ook het in huis ontwikkelen van handige tools. Deze tools ondersteunen niet alleen onze constructeurs, modelleurs en adviseurs maar ook de partijen waar wij mee samenwerken, zoals architect en aannemer.  


SOEPELE PROCESSEN EN TIJDSBESPARING
 
Lex legt in Jip en Janneke taal nog eens uit hoe de processen verlopen.

De architect maakt deuren en ramen in hun eigen model. Vervolgens is het aan ons om de wensen van de architect te faciliteren in het constructieve ontwerp door te kijken of de sparingen constructief mogelijk zijn en vervolgens deze goedgekeurde sparingen ook te modelleren Dit kan een tijdrovende klus zijn, zeker omdat het ontwerp gedurende een proces vaak een aantal keren wijzigt. Om dit te ondervangen hebben we een tool ontwikkeld voor afstemming tussen architect en constructeur.

De eerste stap is het achterhalen van de sparingen in het architectenmodel. Dus we zoeken de sparingen zelf op. Sparingen kun je BIM-technisch op verschillende manieren modelleren, hierom is het belangrijk een universele methode te ontwikkelen voor het nauwkeurig uitlezen van deze sparingen. We hebben gekozen ons voor nu te richten op rechthoekige sparingen, om zo ongeveer 90% van alle sparingen te ondervangen. Vervolgens geven we de verschillende statussen (ter keuring, goedgekeurd, afgekeurd, verwijderd, eigen opgave, sparing negeren, vermoedelijke installatie, toegepaste sparing) verschillende kleurcodes mee. Hiermee zie je in 1 oogopslag wat de status van bepaalde sparingen is.

We zijn trots op deze tool en passen deze nu voor het eerst toe bij de appartementen in de Tonkensstraat en ook al bij andere projecten zoals de herontwikkeling van Tichelaar in Makkum.

VAN ÉÉN DAG NAAR TIEN MINUTEN 
Een collega moest deur- en raamsparingen maken voor de Tonkensstraat; dat kost zomaar een dag. Komen er wijzigingen (zonder tool) dan ben je nog een dag kwijt met het zoeken van de verschillen. Dit duurt met de tool maar 10 minuten! 

WERKT MET ALLE SOFTWARE 
De tool bevalt in de praktijk erg goed en is ook heel flexibel. Je krijgt niet alleen vanuit Revit modellen aangeleverd maar vanuit allerlei verschillende softwarepakketten (Archicad en Revit). Deze tool leest Revit bestanden en IFC bestanden uit. We hoeven andere partijen zodoende niet over te halen om met onze methodologie te werken. Voorheen waren we terughoudend in het bijwerken van sparingen en werden alle sparingen nog handmatig verwerkt. Dat hoeft nu niet meer, dus dat betekent echt enorme winst. 

AFWIJKINGEN IN BOUWKUNDIGE SPARINGEN 
Een sparing van de architect is niet altijd hetzelfde als de constructieve sparing die wij modelleren. Dit heeft onder andere te maken met de vorm van bekisting. De tool is zo ontwikkeld dat er rekening gehouden wordt met de vloerhoogte en zorgt ervoor dat de sparingen vanuit de aannemer praktisch gemodelleerd worden. De tool haalt de onderkant van de deursparingen naar beneden, tot aan de bovenzijde van de ruwe vloer, zodat de vloerafwerking door kan gaan.

 

ALTIJD FLEXIBEL EN UP TO DATE 
We kunnen beter bijblijven en dat kost ons veel minder tijd dan voorheen. We zijn flexibeler en kunnen zodoende makkelijker meebewegen. Door deze tool is de samenwerking ook voor de architect, prettiger. Voordat we met BIM werkten, werkten we de bouwkundige sparingen slechts enkele keren per traject bij. Hierdoor kon je voor verrassingen komen te staan. Nu kunnen we veel sneller schakelen en efficiënter met elkaar communiceren. 
In het huidige BIM-landschap zie je dat modellen steeds belangrijker worden als communicatiemiddel. Voor een goed proces is het dus van belang voor ons om goed inzicht te hebben in de wensen en wijzigingen vanuit andere partijen. 

SNELDHEIDSVOORDEEL 
Deze tool bespaart tijd doordat we sneller de laatste stand van de sparingen in ons model kunnen verwerken en beter inzicht hebben in de wijzigingen. Het ontwerpproces is daardoor makkelijker te volgen en afwijkingen worden, door het tussentijds bijwerken, tot een minimum beperkt. De foutmarge is zodoende een stuk kleiner. 

Sparingen worden automatisch herkend uit het architectonisch model door te vergelijken met ons eigen model. 

 - Van model architect naar model constructeur - 

 


 

 

STATUS DIRECT ZICHTBAAR 

We hebben sparingsfamilies gemaakt. Blokjes, met verschillende kleurcodes. Daarmee kun je in doorsnedes in één oogopslag zien wat de status van de sparingen is. Waarom is dat zo belangrijk? Sparingen in het ontwerp, zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Zodra de architect iets wijzigt, veranderen de sparingen ook in de plattegrond en in het aanzicht. Het wijzigen van de sparingen was voorheen een enorme klus. We hebben een script geschreven dat de sparingen van de architect uitleest en deze vervolgens in ons model plaatst. Zo kun je de sparingen op basis van de meegegeven kleurcodes goed beoordelen. Wanneer je wandaanzichten maakt zie je ook gelijk wat er gewijzigd is en wat er mogelijk nog gecontroleerd moet worden. Afwijkingen vallen direct op door de kleurcode. De wandaanzichten ter controle worden ook automatisch door de tool gegenereerd. 

 

- Wandaanzicht (sparingen model architect) en het door de tool uitgewerkte wandaanzicht -

  

 

 

 

 - Oranje sparingen moeten nog gekeurd worden door de constructeur. Groene sparingen zijn akkoord, rode sparingen zijn niet akkoord. Blauwe kaders geven een oude situatie, verplaatsing of wijziging aan - 

 

 

 

Het beoordelen van de sparingen is eenvoudig aan te sturen via een dropdown menu. 

Bij gewijzigde sparingen worden de vervallen sparingen met een blauw kader weergegeven. Zo kun je eenvoudig de voorgaande situatie en de nieuwe situatie met elkaar vergelijken. De blauwe frames verdwijnen zodra je de goedgekeurde sparingen gaat knippen. Dus je werkt steeds met een schoon model dat niet vertroebeld wordt door oude en voorgaande wijzigingen.

 


Voor het beoordelen van sparingen maken we automatisch wandaanzichten met herkenbare benaming die vervolgens op een tekening worden geplaatst. 

 

 


Ten slotte maken we automatische overzichten van wanden op sheets.

 

 
VOORDELEN 

 • Proces verloopt soepeler 
 • Veel inzichtelijker  
 • Efficiënter en nauwkeuriger 
 • Kleinere foutmarge 
 • Kwaliteit gaat omhoog, dus beter product 
 • Snelheid = Tijdswinst 
 • Flexibeler meebewegen met ontwerpproces 
 • Altijd up-to-date

 

We zijn best trots op deze tool en natuurlijk toont dit ook aan dat we echte BIM-mers zijn met verstand van zaken!
Heb je vragen of ben je gewoon benieuwd naar meer?
Neem dan contact op met Bianca, Lex of Arjan.

BEKIJK HIER DE VIDEO: 
https://youtu.be/nKKYc-Zt8Y4 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen
GPR 4.4. Gebouw Expert in huis
GPR 4.4. Gebouw Expert
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
Leed AP BD + C
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
BREEAM NL DGBC - Expert Nieuwbouw
KIWA gecertificeerd
KIWA gecertificeerd

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.abtwassenaar.nl
Adres:
Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen

Postbus 5176
9700 GD Groningen

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
 • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.