Vanaf 1 januari 2021 wordt de enkele EPC eis vervangen door 3 BENG-indicatoren. Dit betekent dat in plaats van een één getalswaarde, de nieuwe gebouwen moeten voldoen aan drie parameters (NTA 8800):
Voor gebouwen die na 1 januari 2021 zijn opgeleverd, maar waarbij er voor 1 januari 2021 een omgevingsaanvraag is ingediend, gelden nog geen BENG eisen. Deze gebouwen kunnen wel een hoogwaardig energie label ( label A++++
t/m G) verkrijgen. Het label dient door een geaccrediteerde (volgens BRL 9500) instelling te worden afgegeven. De opname wordt door een gecertificeerde EP-U/W detailmethodiek adviseur uitgevoerd.
Zowel nieuwe woon- als utiliteitsgebouwen worden via de detailmethodiek beoordeeld. Deze beoordeling wordt uitgevoerd volgens het opnameprotocol zoals aangegeven in de ISSO 75.1 en 82.1 2020
Om een hoogwaardig label te verkrijgen moet er informatie gedocumenteerd worden. Omdat een aantal onderdelen niet meer tijdens of net voor de oplevering gecontroleerd kunnen worden, is het van belang om tijdens het bouwproces deze informatie goed te documenteren. Voor elementen en onderdelen die niet vastgesteld kunnen worden moeten forfaitaire waarden worden gehanteerd. Dit kan een negatief effect hebben op het energielabel.
Toegepaste isolatie in constructies en specifieke aansluitdetails zijn bij oplevering vaak niet zichtbaar en kunnen niet meer gecontroleerd worden. Het is van belang dat deze informatie tijdens het bouwproces wordt gedocumenteerd. Dit kan op verschillende manieren:
Als er een eigen waarde voor de infiltratie (luchtdichtheid) is gehanteerd dient er een luchtdichtheidsmeting te worden uitgevoerd. Deze meting kan pas vlak voor oplevering plaats vinden. Om te voorkomen dat er in een te laat stadium wordt vastgesteld dat er niet aan de vereiste waarde voldaan kan worden is het van belang om de kwaliteit tijdens het bouwproces te bewaken. Dit kan eventueel ook door het uitvoeren van een tussentijdse meting.
Ook de installaties hebben een grote invloed op het uiteindelijke label. De meeste installaties zijn na oplevering goed te bereiken en kunnen dus gecontroleerd worden.
Bij installatie-onderdelen die ná oplevering niet meer gecontroleerd kunnen worden is het wenselijk om de documentatie tijdig te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leiding-isolatie of componenten toegepast in constructies of moeilijk toegankelijke ruimten. Net als bij de bouwkundige componenten mogen de installaties gefotografeerd worden, maar ook facturen en getekende opdrachtbrieven kunnen als bewijsmiddel dienen. Tevens dienen inregelrapporten overlegd te worden. Dit betreft zowel ruimteverwarming, tapwater en koeling als ventilatie.
Wij kunnen u op verschillende manieren bijstaan gedurende het BENG traject.
Voor meer informatie over onze dienstverlening kunt u contact opnemen met onze specialisten:
Martijn Pestman en Michel Dittrich
___________________________________________________________
BENG in de praktijk - Nieuwbouw O-kade Groningen
Meer over wetten en regels gebouwen en BENG
Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek -