- De ingenieurs van het Noorden - 

Google sterren review

25 jaar bij abtWassenaar

01 december 2022

Vorige week vierden we een bijzondere dag. Andries Groeneveld werkt 25 jaar voor onze organisatie. Even vrij associeren; complexe vraagstukken en uitdagingen qua aardbevingsbestendig maken van bestaande gebouwen, groot en klein... Mooie projecten en een collegiale sfeer. Dat zijn de elementen die een loopbaan van 25 jaar bij dezelfde werkgever voor Andries tot een groot plezier maakten. Andries' muzikale talenten zijn ook  niet onopgemerkt gebleven binnen abtWassenaar en ver daarbuiten. Andries is zeer muzikaal, hij speelt een aantal blaasinstrumenten, zowel in diverse orkesten. Andries is gedreven en collegiaal, behulpzaam, oplossingsgericht, prettig in samenwerking en communicatie. Rustig, geduldig, heeft heel veel kennis van zaken en veel ervaring. Andries raakt niet snel uit balans.

Andries startte 1979 bij Wassenaar als constructeur. Andries is aangenomen door Roel de Jong en Otto Wassenaar. Daarvoor werkte Andries bij Ingenieursburo Civielbouw in Leeuwarden, waar hij voornamelijk werktekeningen staalconstructies uittekende en rekende aan woningen en bedrijfshallen.

CiBoGa
Een van de eerste grote projecten waar Andries aan werkte toen hij bij Wassenaar kwam was CiBoGa. Een grote 1-laagse  parkeergarage van 100 bij 200 meter met een dek erop. Op dat dek werden appartementen gebouwd. Dat heeft even geduurd, want de laatste fase van deze appartementen zijn dit jaar afgerond. Het is een project waar 24 jaar aan gewerkt is door Andries en later ook nog door Hendri en Niek. Telkens wanneer er weer een nieuw ontwerp kwam voor deze appartementenblokken, moest Andries bekijken of dit binnen het ontwerp paste. Meestal was dit niet het geval en zodoende is daar veel energie in gestoken.

Gerbrand Bakkerstraat
Ook zo'n omvangrijk project. De Gerbrand Bakkerstraat betrof een renovatieproject van alle woningen in deze hele lange straat. Andries moest bij iedere woning komen kijken naar alle afwijkingen en uitzonderingen die er sinds de jaren 20 van de vorige eeuw waren ontstaan. Alle inspanningen hebben een aantal jaren in beslag genomen maar uiteindelijk geleid tot een mooi resultaat van prachtig gerenoveerde woningen, dicht bij het centrum en UMCG voor een betaalbare prijs.

DUO
Iedereen kent DUO. Andries werd gevraagd de wapening voor de 25 verdiepingsvloeren te berekenen. Dat deed hij met het programma Robot. Zijn favoriete rekenprogramma waar hij ook diverse tools voor heeft ontwikkeld. Deze periode was heel intensief. Door de aannemer waren harde planningsafspraken gemaakt waardoor er dikwijls tot laat in de avond moest worden doorgewerkt. Zelfs de zomervakantie moest er voor een deel aan geloven. Achteraf kijkt Andries er met voldoening op terug. '...een mooi stukje werk waar ik veel heb geleerd.'


Liutger (Drachten)
Deze scholengemeenschap in de eigen woonplaats van Andries was één van de eerste projecten waar hij zowel eerst als constructeur maar later ook als als projectleider optrad. Dit was in een lastige periode. Door de cricis in de bouw stonden de prijzen flink onder druk met vele discussies over meer- en minderwerk tot gevolg. Ook was dit de periode waarin we gedwongen afscheid moesten van een aantal gewaardeerde collega's. 

Windesheim (gebouw X)
Ook bij dit project was er weer grote rol voor het programma Robot weggelegd. Dit was ons eerste project waar een bollenplaatvloer in combinatie met voorgespannen beton werd toegepast. Een mooi nieuw innovatief ontwerp waar we aanvankelijk heel trots op waren. Later moesten alle bollenplaatvloeren in Nederland nav de bollenplaat discussie, iov de overheid onderzocht worden. Gebouw X in Windesheim werd zodoende ook onderzocht, en versterkt 

Energy Academy
Een project op het Zernikecomplex waar voor het eerst ook aardbevingsbestendig gebouwd werd. Dit was het begin vaneen periode met een extra dimensie in ons constructeursvak. Bijzondere verbindingen, niet alledaagse rekenschema's en heel..., heel veel wapening! Erg gaaf om aan te werken en te ervaren wat er gebeurt als je de de zwaartekracht onder een hoek laat werken.   BORG
Daarna  ging Andries ook werken voor Borg. Daar werd o.a. gewerkt aan het versterken van rijtjeswoningen, waar de kennis en kunde van alle renovatieprojecten uit het verleden erg goed van pas kwam. 

Naast heel veel rapporten  en studies werden er ook nog twee projecten daadwerkelijk voorzien van Base-isolation, een methode om gebouwen bestand te maken tegen een zware aardbeving. 

Zowel het bestaande gemeentehuis in Loppersum als een monumentale boerderij in Garrelsweer werden uitgerust met deze techniek. 

Bij deze projecten werkte Andries samen met de firma Bresser, specialist op het gebied van funderingsherstel. Het bijzondere bij de boerderij was dat het voorhuis een meter gelift werd om vervolgens de fundering te vervangen, en te voorzien van een volledige nieuwe kelder, waarin de Base-isolation werd geplaatst. In het gemeentehuis bleven de mensen in het gebouw gewoon doorwerken terwijl dit proces plaatsvond. 

 

 

UVA
Ook hier gaat Andries weer vijzelen. Het is een groot project dat hier en daar tot de nodige strubbelingen leidt. Andries is bij al die projecten de stabiele factor. Hij weet het altijd tot een goed einde te brengen. Daar hebben we veel waardering voor. Naast de liefde voor zijn vak en voor zijn gezin is er natuurlijk ok de liefde voor de muziek. We hebben ooit het gerucht gehoord dat Andries zijn baan op wilde zeggen en professioneel trompettist wilde worden. Dat is niet gebeurd maar Andries zorgde binnen abtWassenaar altijd voor de muzikale omlijsting wanneer we meenden met z'n allen te moeten zingen. Ook tijdens een personeelsreisje naar Berlijn wist Andries in een stilstaande metro de sfeer te verhogen met kabouter plop en de vogeltjesdans.

Wat een prestatie, 25 jaar, werd er gezegd. Andries heeft dat niet als een prestatie heeft beleefd en begint te vertellen..
Ooit heeft zijn vader een advertentie uitgeknipt uit de krant met het advies om te solliciteren, want hij was wel toe aan wat anders, aldus Heit. Daar deed hij niets anders dan staalconstructies uittekenen. Dit was ook hoe hij in contact kwam met abtWassenaar, want met regelmaat waren dit hun constructieve ontwerpen.

Andries solliciteerde en hoorde een paar weken niets, tot Roel de Jong hem opbelde en vroeg of hij nog steeds geïnteresseerd was, dan kon hij wel langskomen. Dat langskomen was eigenlijk niet meer dan even met elkaar spreken en een rondje doen door het bureau en toen vroeg Roel, wanneer kun je beginnen? Dat ging dus supersnel. De eerste dag dat ik hier rondliep, Anja van Wijk (toenmalige secretaresse), nam me even apart en vroeg of ik ook mee wilde met een bedrijfsuitje naar Barcelona, een paar weken later. Ik kneep mezelf in de arm... het bedrijf waar ik vandaan kwam, had de gewoonte om 1x per jaar met elkaar even een biertje te drinken aan het einde van het jaar. Dat was het dan wel zo'n beetje, dus je snapt wel dat ik niet zoveel gewend was wat dat betreft. Dit was wel een hele mooie binnenkomer om je collega's beter te leren kennen. De collegiale sfeer heeft wel gemaakt dat die 25 jaar niet als een prestatie voelde. Ik heb het hier altijd heel erg naar m'n zin gehad. Mocht hier waanzinnige dingen doen, werken met Robot was een van de dingen waar ik veel energie uit haalde. Dat is waarschijnlijk wel één van de dingen die ik nog steeds het liefste doe als constructeur, de techniek, daar ligt m'n hart. Ik wil jullie allemaal bedanken voor 25 mooie jaren en ik hoop dat we nog een tijdje door kunnen.

 

Logo Ingenieursbureau abtWassenaar in Groningen

Boumaboulevard 680
9723 ZT  Groningen
Postbus 5176
9700 GD Groningen

Aanvullende informatie
abtWassenaar B.V.
BTW: NL006157270B01
KVK: 02037102

Contactgegevens


Ingenieursbureau abtWassenaar
- Inventief met techniek - 

(Je vindt ons tegenover Alfacollege en Jumbo Euroborg)

Nieuwsbrief


GPR 4.4. Gebouw Expert in huis

GPR 4.4. Gebouw Expert

LEED AP <BR>BD + C

LEED AP
BD + C

BREEAM NL DGBC

BREEAM NL DGBC

Kiwa gecertifieerd

Kiwa gecertifieerd

  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.