
Transformatie C&A Herestraat
De ontwikkelingen rondom de ver- en nieuwbouw van het welbekende C&A pand in Groningen, zijn in volle gang. Het C&A-pand aan het begin van de Herestraat is flink verouderd en zal volledig worden getransformeerd tot een modern en duurzaam woon- en winkelgebouw. Het kolossale pand zal na de herontwikkeling ruimte bieden aan winkelruimte (begane grond en eerste verdieping) en aan 45 woningen op de bovengelegen verdiepingen. De grondige renovatie zal zowel programmatisch als qua vormgeving aansluiten op de gewenste ontwikkeling van de Groningse binnenstad.
Duurzaamheidsambitie
Redevco heeft een hoge ambitie (force for better). Zeker ook als het gaat om reduceren van CO2 (materiaal&energie). Dit gaat nog verder dan Paris Proof. Om bredere duurzaamheid te borgen wordt BREEAM-NL (Outstanding) ingezet voor de woningen en retail. Er wordt hierbij gewerkt met een consulatieversie.
Wat gaat er precies gebeuren?
Het huidige winkelvolume zal flink worden teruggeschroefd om plaats te maken voor woningen en collectieve voorzieningen. Alle beschreven zaken zijn in concept en derhalve nog niet definitief. De eerste laag en de begane grond blijven bestaan; alles daarboven wordt gesloopt. Er komen meerdere lagen houtskeletbouw. Het winkeldeel wordt ge-upgrade en in de kelder komt een opslagruimte (voor de retail) en een fietsenkelder (in beheer van de Gemeente Groningen).
Naast de programmatische herontwikkeling wordt ook het uiterlijk van het gebouw opgefrist. Het pand, dat ogenschijnlijk dateert uit de jaren zestig, is in de kern veel ouder. Het pand bestaat uit vier à vijf panden die sinds 1920 aan elkaar gekoppeld en doorbroken zijn. Het pand is verschillende keren verbouwd en blijkt een complex geheel.
De uitstraling van het pand bovenop de begane grond volgt twee lijnen. Aan de Herestraat een stuk dat aansluit op de bestaande bebouwing (voor eengezinswoningen) en een deel aan het Gedempte Zuiderdiep, waar de appartementen gepland zijn. Tussen deze twee blokken komt als het ware een soort woonstraat, waar de toegang ligt voor de woningen die aan de Herestraat liggen. De toegang tot de fietsenkelder bevindt zich aan de Herestraat en de binnenplaats. Het hele blok, hoek Gedempte Zuiderdiep en Herestraat, hoort bij dit project, inclusief het winkelpand op de hoek waar nu een retailer is gehuisvest.
Het herontwikkelingspand krijgt een gevel van metselwerk en natuursteen. Daarnaast wordt de uitstraling opener, met grote raampartijen voor de winkel(s) in de plint en kleinere, ritmisch geordende ramen voor de woningen.
Er komt een sparing voor een mooie vide en daglichttoetreding. Roltrappen worden vernieuwd. Er komen 9 grondgebonden woningen met drie woonlagen, die allemaal vanaf het dek toegankelijk zijn. Er komen aan de andere zijde van de woonstraat 45 2- en 3 kamerappartementen (4-lagen). Op alle daken komt volgens het concept ontwerp, begroeiing (mossedum of intensieve begroeiing ) en hogere planten. Er komt ook een beloopbaar groen dak.