LocHal Tilburg BNA genomineerd voor 'Beste gebouw van het jaar' - Stem voor deze publieksprijs!
Zoek binnen projecten
Vul hieronder uw zoekterm in:
  • Kunstwerf Groningen

    Kunstwerf Groningen

    Bron: DvhN - Frank von Hebel
  • Kunstwerf Groningen
Groningen, Nederland

Kunstwerf Groningen

 

Deerns heeft de aanbesteding gewonnen van de gemeente Groningen voor het nieuwbouwproject de Kunstwerf in het Ebbingekwartier in Groningen. De gemeente zocht een adviseur E&W, bouwfysica en akoestiek voor dit nieuwbouwproject. Na de aanbesteding bleek Deerns de beste partij te zijn voor dit project.

Impuls voor Ebbingekwartier

De gemeente Groningen wil het Ebbingekwartier een extra impuls geven door aandacht voor cultuur. Dat biedt de gemeente een kans om het gebied opnieuw een eigen, herkenbare identiteit te geven binnen de stad als geheel en tegelijk om aanleiding te bieden voor crossovers en experimenten. 
Door realisatie van permanente huisvesting voor vijf culturele podiumgezelschappen, die nu deels in het gebied en deels elders in de stad zijn gehuisvest, neemt de diversiteit aan functies toe en wordt het Ebbingekwartier nog aantrekkelijker als woon-, werk- en leefomgeving. Bovendien draagt dit voornemen van een ‘makersplek’ bij aan de ambities uit City of Talent, Cultuurnota 2017-2020 van de gemeente om zowel meer en nieuw publiek voor kunst en cultuur te bereiken, als de binnenstad tot een ‘huiskamer’ te maken waar iedereen op een laagdrempelige wijze met cultuur in aanraking kan komen.

(Energetische) duurzaamheid

De basis is het structuurontwerp van Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke. Het gebouw, de Kunstwerf, wordt energieneutraal en er komen geen gasaansluitingen. Er kan gebruikgemaakt worden van een reeds aanwezig WKO punt (warmte-koude-opslag). Ook moet rekening worden gehouden met krachtstroom, (hogere) ventilatie-eisen, hogere verlichtingseisen, ICT infrastructuur en infrastructuur theatertechniek. De te gebruiken materialen moeten gemakkelijk in onderhoud zijn.

Flexibel

Het gebouw moet flexibel van opzet zijn in het gebruik van het gebouw in de tijd. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat organisaties in de loop van de tijd kunnen wisselen. Ook mogen instellingen die gelijktijdig gebruikmaken van de oefenruimtes geen hinder van elkaar hebben. Naast een flexibele indeling van de ruimte is het ook gewenst dat ruimtes kunnen worden gedeeld. Er moet een goede balans komen tussen individueel en samen; tussen het scheiden en clusteren van voorzieningen, functies en ontsluiting.

Rol van Deerns

Deerns is verantwoordelijk voor het opstellen van een programma van (prestatie)eisen en de uitwerking daarvan tot een definitief ontwerp. Verder speelt Deerns een rol bij adviseren over de bouworganisatievorm en het aanbesteden van de opdracht. In januari 2018 start het bouwrijp maken van de locatie en naar verwachting wordt het casco-gebouw eind 2019 opgeleverd.

 

Het plan voor de Kunstwerf, het nieuwe cultuurhuis in het Groningse Ebbingekwartier, moet terug naar de tekentafel.

Dat is de oproep van oppositiepartijen CDA, SP, Christenunie en Stad en Ommeland, omdat de bouwkosten met 2,2 miljoen zijn gestegen. ,,Je valt van je stoel als je leest over een vijftig procent stijging op een begroting van 4,5 miljoen euro’’, merkte raadslid Rob Lamers (CDA) woensdagochtend op tijdens een commissievergadering. Naar het nu lijkt, stemt een raadsmeerderheid ondanks de kritiek in met het extra krediet.

Het toekomstige cultuurcluster huisvest naar verwachting vanaf 2020 Het Houten Huis, Club Guy & Roni, het Noord Nederlands Toneel en de Noorderlingen, waarvan een aantal veelal een zwervend bestaan langs oude en lekke onderkomens zoals schoolgebouwen leidt.

Wethouder Paul de Rook (D66) kan zich het chagrijn wel voorstellen. Hij benadrukte daarentegen dat als het plan voor De Kunstwerf terug naar de tekentafel moet dit ook extra kosten met zich meeneemt.

Met het structuurontwerp ‘Dialoog tussen Ruimte en Verbeelding’ hebben de Amsterdamse architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke de prijsvraag voor de Kunstwerf Groningen in het Ebbingekwartier gewonnen. Dat maakten Roeland van der Schaaf en Paul de Rook, wethouders van Groningen afgelopen vrijdag bekend.

 

De kunstwerf als theater

In het winnende plan “staat niet de grote zaal maar de publieke ruimte centraal. De besloten binnentuin, de Hortus-Conclusus, vormt het verbindend hoofdpodium dat omringd wordt door het gebouw, bestaande uit oefenruimtes en werkplaatsen. De arcades nemen de rol van de theatergangen op zich. De ontvangstruimtes flankeren de poorten naar de omsloten tuin. Het Regulateurshuis en Villa B fungeren als het theatercafé. De kunstwerf als theater, als een verzameling interieurs.

Projectdetails

  • Project
    Kunstwerf Groningen
  • Oppervlakte
    ... m²
  • Ontwerp-oplevering
    2018-2020
  • Locatie
    Groningen, Nederland
  • Projectpartners
    Deerns
  • Opdrachtgever:
    Gemeente Groningen
  • Biijzonderheden
    ...
The Interior

Elegantly Furnished Apartments With a Clean, Modern Style

  • Kitchen
  • Bathroom
  • Livingroom
  • Bedroom
  • Fully Equipped Kitchen

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
  • High-end Bathroom

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Beton
    • Material Wall
  • Our Living Room Is Equipped With “Smart Home”

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Wood
  • Modern and Contemporary Bed Room Design

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum.

    Materials

    • Material Marble
    • Material Birch
Neighborhood

Explore the Best Possibilities Your Future Address Offers

Rothling Bridge

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Town Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Skyline Bar

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Concert Hall

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Rothling Bridge

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Town Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Skyline Bar

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.
  • Concert Hall

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua.

Within Walking Distance

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Supermarket

    2 Minutes
  • Bakery

    1 Minutes
  • Oxford Station

    7 Minutes
  • Pharmacy

    5 Minutes

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen

-inventief met techniek-

Contactgegevens


Rummerinkhof 6
9751 SL Haren

Telefoon: +31 (0)50 534 7345
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social


  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
  • Lorem ipsum dolor sit amet.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.